Tang Shaoyi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tang Shaoyi
Født2. jan. 1862[1]Rediger på Wikidata
Zhuhai (Xiangshan, Qing-dynastiet)
Død30. sep. 1938[2]Rediger på Wikidata (76 år)
武康路40弄1号住宅
BeskjeftigelsePolitiker, diplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Premier of the Cabinet (1912–1912)
  • 邮传部尚书 Rediger på Wikidata
Utdannet vedQueen’s College
Columbia University
BarnMay Pao-yu Tong
唐榴
Elsie Tong
Edith Tong
Isabel Tong Chang
PartiTongmenghui
NasjonalitetQing-dynastiet
Republikken Kina[3]

Tang Shaoyi (kinesisk: 唐绍仪, endret til 唐绍怡 på grunn av tabu knyttet til Puyis navn, senere tilbakestilt; pinyin: Táng Shàoyí, Wade-Giles: T'ang Shao-i; stilnavn Shaochuan 少川; født 2. januar 1862 i fylket Xiangshan [fødestedet nå i Zhuhai] i provinsen Guangdong i Kina, drept 30. september 1938 i Shanghai International Settlement) var en kinesisk diplomat og politiker. Han var svigerfar til Wellington Koo og Lee Seng Gee.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble utdannet ved Queen's College i Hongkong og ved Columbia University i New York, der som en av studentene som dro nytte av programmet Chinese Educational Mission. Han var første president for Shandonguniversitetet. Hav var også i tjeneste i Qing-dynastiets utenrikstjeneste, og undertegnet i 1906 konvensjonen mellom Storbritannia og Kina vedrørende Tibet på sitt lands vegne.

Revolusjonær[rediger | rediger kilde]

Tang var venn av Yuan Shikai og under Xinhairevolusjonen forhandlet han på dennes vegne i Shanghai med de revolusjonæres Wu Tingfang, med det resultat at Yuan ble anerkjent som president for Republikken Kina.

Han ble så Republikkens første statsminister i 1912, men ble raskt desillusjonert av Yuans manglende respekt for lov og rett, og tok sin avskjed. Senere var han med i Sun Yat-sens regjering i Guangzhou. Tang Shaoyi opponerte av konstitusjonelle grunner mot at Sun gjorde seg til ekstraordinær president i 1921, og gikk igjen av fra sin regjeringspost.

I 1924 avslo han et tilbud om å bli utenriksminister under Duan Qiruis provisoriske regjering i Beijing, og var senere leder for fylket Zhongshan der han opponerte mot Chen Jitang. Han flyttet senere til Shanghai og oppgav politikken.

Da Shanghai ble okkupert av japanerne under den annen sino-japanske krig prøvde okkupasjonsmakten å få ham til å kallaborere, men han nektet. Ikke desto mindre ble han drept av Kuomintang, som fryktet at han etter hvert ville endre mening og komme til å bli kompromittert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roglo, Roglo person ID p=shaoyi;n=tang, oppført som Shaoyi Tang[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6cz6ffc, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]