Duan Qirui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Duan Qirui
Født6. mars 1865[1][2]Rediger på Wikidata
Feixi
Død2. nov. 1936Rediger på Wikidata (71 år)
Shanghai
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Premier of the Cabinet (1913–1913)
  • viceroy of Huguang Rediger på Wikidata
Utdannet vedMilitærakademiet i Baoding
NasjonalitetQing-dynastiet
Republikken Kina
Medlem avAnhuiklikken

Duan Qirui (kinesisk: 段祺瑞, pinyin: Duàn Qíruì; Wade–Giles: Tuan Ch'i-jui, født 6. mars 1865 i Hefei i provinsen Anhui i Kina, død 2. november 1936 i Shanghai) var en kinesisk militær og politiker. Han innehadde en rekke viktige poster under Republikken Kina og var en av Kinas mektigste menn årene 191620.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Duan gjennomgikk krigsskole og tjenestegjorde, etter at Yuan Shikai i 1901 ble visekonge over provinsen Zhili i flere år som hans fremste militære rådgiver. Han ble i 1906 brigadegeneral samt i 1909 general og sjef for den 6. divisjon. Som øverstkommanderende for troppene i Kiangpeh hadde han største andelen av arbeidet med reorganiseringen av nordarmeen etter europeiske forbilder.

Da Yuan Shikai i 1911 ble statsminister, ble Duan generalguvernør over provinsene Hubei og Hunan. Han bekjempet samme år sammen med l. armé de opprørske, men deltok i januar 1912 i militærbefalingshavernes memorandum til keiseren om abdikasjon. I det første republikanske kabinettet ble han deretter krigsminister, og fikk i september samme år generals rang og ble i 1915 feltmarskalk.

Duan var i mai-juli 1913 tilordnet statsminister, deretter tilordnet militærguvernør i Hubei samt 191415 på nytt krigsminister. Av misnøye med den monarkiske bevegelse dro han seg som «tjenesteledig av sykdomsgrunner» tilbake til privatlivet, men påtok seg etter monarkiplanenes feilslag i 1916 posten som statsminister. Han fratrådte våren 1917, da parlamentet gikk i mot hans forslag om krigserklæring mot Tyskland og Østerrike-Ungarn. Han undertrykket i juli samme år med hjelp av Zhang Zuolin militærguvernør Zhang Xuns forsøk på å gjenopprette keiserdømmet og samvirket deretter som statsminister med Anfu-klubben og japanerne.

Hans maktstilling opphørte sommeren 1920, da militærguvernørene Cao Kun, Wu Peifu og Zhang Zuolin gjennomdrev et politisk systemskifte og Duan ble nødsaget å søke beskyttelse hos japanerne.

Han fremtrådte på nytt i november 1924, da Zhang Zuolin og Feng Yuxiang, som hadde beseiret Wu Peifu, overtalte men til å stille seg i spissen for en provisorisk regjering, der Zhang Zuolin var den virkelige styrende bak kulissene. Duan utferdiget nå en ny forfatning som i høy grad innskrenket parlamentets innflytelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica, www.britannica.com, besøkt 19. januar 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ National Library of Australia, besøkt 19. januar 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]