Tambov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tambov
Katedral i Tambov
Bru over Tsna
Tambovs byvåpen

Tambov (russisk: Тамбо́в) er en by og administrativt senter i Tambov oblast i Russland. Den ligger ved elva Tsna, 420 km sørøst for Moskva. Innbyggertall: 291 852 (est. 2004), 293 658 (folketelling 2002), 304 600 (folketelling 1989).

Navnet «Tambov» har sin opprinnelse i et ord på moksja (et finsk-ugrisk språk) som betyr våtmark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt etter dekret av tsar Mikhail I av Russland. Den ble opprinnelig bygget som en grensefestning mot Krim-tatarene, men Tambov fikk raskt mindre betydning som en militær utpost av Storfyrstedømmet Moskva, og ble i stedet et administrativt og handelssenter for en stort sett landlig region i Keiserdømmet Russland.

Roman Boborykin, tsarens hofftjener (stolnik) og vojvod ble byens første bygger. Takket være hans erfaring ble byggingen av festningen raskt fullført.

I 1781 godkjente Katarina den store byens våpen, som viser en bikube som symboliserer byens hardt arbeidende innbyggere. I mars 1786 ble den den vanærede russiske dikteren og politikeren Gavrila Derzjavin utnevnt til guvernør av Tambov gubernija, en stilling han beholdt til desember 1788. Men under den korte perioden fikk han utrettet mye. Byens utvikling fortsatte: et teater, en høyskole, en danseskole, et trykkeri, en avis, et orkester og et teglverk ble bygget. Et monument til Derzjavin ble senere oppført i Tambov.

I november 1830, under koleraopprøret i Russland, angrep Tambovs innbyggere sin guvernør, men de ble snart nedkjempet av styrker fra hæren.

På 1800-tallet vokste Tambov til å bli et betydelig kulturelt senter, og mange skoler, biblioteker og andre institusjoner ble etablert der. I 1897 nådde Tambovs innbyggertall 50 000.

Mellom 1920 og 1921 ble region rundt Tambov åsted for Tambovopprøret, en bitter kamp mellom lokale innbyggere og den bolsjevikske røde arme.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tambov er i dag et betydelig russisk industrielt senter.

Kultur og utdanning[rediger | rediger kilde]

Tambov Kunstgalleri huser en svær samling av russiske og vesteuropeiske kunstnere. Russlands eldste dramateater ligger i Tambov, i likhet med to universiteter, to militære høyskoler, en musikkskole, et lokalohistorisk museum og andre kulturinstitusjoner.

Kjente personer fra Tambov[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 52°43′N 41°25′Ø