Takua Thung (kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Takua Thung kommune, i provinsen Phang Nga.
Tettstedet Khok Kloi i sørvestre del av kommunen.

Amphoe Takua Thung er den sørligste kommunen i provinsen Phang Nga i det sørvestre Thailand. Den ligger både ved Andamanhavet i vest og ved Phang Nga-bukten i sørøst. I sør skiller Pak Phra-kanalen kommunen fra øya og provinsen Phuket, med forbindelse over Sarasin Bridge.

Kommunesenteret er småbyen Takua Thung med anslagsvis 3 000 innbyggere. Kommunens samlede areal er på 610,8 km², mens folketallet i 2005 var i alt 40 392. Kommunen er den nest mest folkerike i provinsen Phang Nga. En fjerdedel av innbyggerne bor på sletteområdet rundt turistsenteret Khok Kloi.

Kommunens tettsteder (fra nordøst til sørvest) er:

Befolkningen er i stor grad buddhister, med innslag av muslimer i sørøst, rundt Khok Kloi. Det buddhistiske tempelet Wat Kaeo Mani Si Mahathat er en viktig severdighet med museum.

Geografi og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Kommunen utgjøres av den brede lavsletten langs Andamanhavet i vest og Phang Nga-bukta i sør og øst, med en rekke kalksteinsøyer i bukta. Den mest kjente er den nåleformede James Bond Island (Ko James Bond), kjent fra filmen Mannen med den gyldne pistol fra 1974. Andre øyer er blant annet Ko Raya Ring, Ko Yai, Ko Phrao og Ko Phanak.

I øst renner en rekke mindre elevr ut i Phang Nga-bukta og skaper mangrove- og delta-biotoper med innslag av skilpadder og rikt fiskeliv i havet.

I nord når de skogkledde åsene opp i 601 meter, og en 300-500 meter høy åsrygg går langs hele vestgrensen mot nabokommunen Thai Mueang.

Samferdsel, økonomi og utdanning[rediger | rediger kilde]

Riksvei 4 går gjennom hele kommunen gjennom lavlandet, og det er motorveistandard fra Khok Kloi og ned til Sarasin Bridge og Phuket. Phuket internasjonale lufthavn ligger 17 km fra kommunegrensen i sør. Det er god mobildekning i hele det bebygde området.

Turisme er viktigste levevei, med en rekke hoteller og fasiliteter langs Khao Pilai Beach, som utgjør vestkysten. James Bond Island er også et viktig reisemål. Ellers drives kystfiske og dyrking av kokos, bananer, ananas, gummitrær, grønnsaker og krydder.

Det er en geysir ute ved kysten ved Khok Kloi, og her utvinnes termisk elektrisitet med en regional transformatorstasjon like ved riksvei 4.

Det er en rekke skoler i kommunen, og helt i nordøst ligger Phang Nga Technology and Agricultural College som gir teknisk-naturvitenskaplig yrkesutdanning for hele Phang Nga provins.