Thai Mueang (kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Thai Mueang kommune, i provinsen Phang Nga.
Kommunesenteret Thai Mueang.
Phang Nga Naval Base, Htap Lamu.
Lokale thaier bader i fossen Khao Lam Pi, en del av Khao Lam Pi - Hat Thaimueang Nasjonalpark. Elven Nan Tok Lam Pi kommer fra Khanim-fjellet (622 moh.) og renner ut i det store elvedeltaet nordvest i kommunen.

Amphoe Thai Mueang (Thai Mueang kommune, thai อำเภอท้ายเหมือง) er en kommune i provinsen Phang Nga, Thailand. Kommunenes areal er 611,8 km², og i 2005 var folketallet totalt 45 547, som gjør den til den mest folkerike kommunen i provinsen.

Kommunesenteret er byen Thai Mueang med anslagsvis 5 000 innbyggere. Rundt Thai Mueang er en rekke landsbyer nesten helt sammenvokst langs riksvei 4, som går nord-sør gjennom kommunen.

Tettstedene i kommunen er, regnet fra nord mot sør:

Befolkningen er overveiende buddhister, men det bor en del muslimer spesielt i sør, ikke minst rundt tettstedet Bang Khli som har en pakistansk befolkning og kommunens to eneste moskeer.

Geografi og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Kommunen består stort sett av en lav kystslette langs Andamanhavet i vest, med skogkledte åser i øst. Similan-øyene ute i Andamanhavet hører også til kommunen. Fjellene når opp i 642 moh. i nord (Khao Lam Ru), 622 moh. midt i kommunen (Khao Khanim), og 720 meter helt oppe i nordøst, på grensen til Takua Pa kommune som ligger i nord, og Phang Nga kommune som grenser i øst.

Midt i kommunen ligger et stort elvedelta som dannes av elvene Mae Yai og Nam Tok Lam Pi, med et meget rikt plante- og dyreliv. En viktig, vernet banyanskog i deltaet ble derimot totalskadd av tsunamien i 2004. En rekke fosser i elvene utgjør viktige rekreasjonssteder, hvorav fossen Lam Pi er mest kjent. Det er utstrakt verning med nasjonalparker omkring fosser og fjellområder.

Dyrelivet er typisk tropisk og preget av stor luftfuktighet. Slanger, insekter og edderkopper, amfibier (firfisler, frosker), og en stor mengde fiskearter preger biotopene. Det holdes noe elefanter for turisme, men det viktigste lokale området for elefanthold er i Khao Sok. Det drives utstrakt vern av truede arter, ikke minst skilpadder, men salget av utstoppede dyr og insekter er utstrakt. Antallet fuglearter er beskjedent.

Helt i sør ligger en geysir (Bo Dan-geysiren) ved tettstedet Bang Khli, og ytterligere en geysir ligger like over kommunegrensen i sør ved Khok Kloi.

Strender og turisme[rediger | rediger kilde]

Det er meget godt utbygd turisme i kommunen, som i turismesammenheng av og til regnes til Khao Lak-området. Sør for elvedeltaet for Mae Yai løper en nesten snorrett strandkyst (Thai Mueang Beach) som utgjør et 20 km langt, sammenhengende turismeområde.

De viktigste kystområdene fra nord til sør er:

 • Khao Lak Beach (3 km lang)
 • Mae Yai – Thap Lamu elvedelta (20 km langt)
 • Thai Mueang Beach (20 km lang)

En rekke buddhistiske templer utgjør ved siden av strendene og naturopplevelsene grunnstammen i turismen.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Rundt turismen er det bygd opp en stor tjenestesektor med butikker, banker, bilutleie, dykkerforretninger og internettkafeer. Betjeningen av turistene er den dominerende sektoren i kommunens økonomi.

Marinebasen Phang Nga Naval Base og luftforsvarsstasjonen Thap Lamu Air Defence Batallion er også viktige arbeidsplasser, og rundt disse er det marine forskningssentra, kystradiostasjon, et fiskebåtverft og et marinehospital.

Kommunesenteret Thai Mueang har en del næringsvirksimhet knyttet til salg og utleie av biler, bensinstasjoner, post- og telefonsentraler, samt forskningsstasjoner for kystfiske, landbruk og gummidyrking.

Tradisjonelle næringsveier opprettholdes men har mindre betydning enn før – kystfiske og dyrking av kokos-, banan- og gummitrær.

Forskning og utdanning[rediger | rediger kilde]

Det er en rekke skoler i kommunen, og en yrkesrettet høyere skole (Thaimueang Occupation Training College) i Thai Mueang. Dessuten har to utenomregionale universiteter sine kystbiologiske og marine campuser i kommunen.

Det er fire marinvitenskapelige forskningsstasjoner og institusjoner i kommunen:

 • Chulaphon Under Sea Conservation Center (på Phang Nga Naval Base), Thap Lamu
 • Ramkhamhaeng University Phang Nga campus, Thai Mueang
 • Prince of Songkla University Phang Nga campus, Thai Mueang
 • Coastal Fisheries Research and Development Center, Thai Mueang

Videre finnes følgende økologiske og landbruksvitenskapelige institusjoner:

 • Phang Nga Mangrove Managament, Lam Kaen
 • Phang Nga Land Development Station, Bang Khli
 • Office of the Rubber Replanting Aid Fund, Bang Khli
 • Phang Nga Forest Nursery Station, Bang Khli