Taking Lives

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taking Lives
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 19. mars 2004
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde103 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiD. J. Caruso
ProdusentMark Canton
Bernie Goldmann
MusikkPhilip Glass
Foran kamera
MedvirkendeKiefer Sutherland
Angelina Jolie
Ethan Hawke
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Taking Lives er en amerikansk psykologisk thriller fra 2004 med Kiefer Sutherland, Angelina Jolie og Ethan Hawke i hovedrollene. Filmen ble markedsført med slagordet "Han ville drepe for å være deg." (He would killd to be you) Musikken ble komponert av Philip Glass. Filmen er løst basert på en roman av Michael Pye fra 1999 med samme tittel.

Sammendrag.[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner i 1980 i Canada hvor tenåringen Martin Asher vandrer rundt ved en busstasjon, tilsynelatende usikker på hvor han skal reise. Han ser en annen gutt på omtrent samme alder, Matt Soulsby, og han velger å gå på samme buss som Matt. Tenåringene begynner å snakke sammen, og diskuterer blant annet sine planer for fremtiden. Når bussen bryter sammen, leier de to guttene en bil sammen, men ett av dekkene punkterer. Matt prøver å skifte dekk, da Martin nevner hvordan han og Matt har omtrent samme kroppsbygning og høyde. Martin dytter Matt foran en lastebil, og han blir sist sett i det han tar Matts klær, penger og gitar før han går sin vei. 20 år senere blir FBI-agenten Illeana Scott (Angelina Jolie) kontaktet av kanadisk politi for å pågripe Asher i Montréal. Asher har reist over hele Nord-Amerika, drept mennesker i flere år, og tatt over deres identiteter.

På en ferge på til Quebec City mener Martins mor at hun ser sønnen sin. Hun finner en politimann og forteller ham at hun oppdaget sønnen sin på fergen, men sønnen hennes skal ha dødd for 19 år siden. Hun er overbevist om mannen hun så på fergen var hennes sønn, samtidig som hun ikke kan forklare hvordan dette kan ha seg. Basert på Mrs. Ashers uttalelser blir kroppen til det som antas være sønnen hennes gravd opp for obduksjon. Illeana Scott møter en kunst-selger, James Costa (Ethan Hawke), som påstår at han var vitne til Asher drepe en person. Costa lager en tegning av Asher, og innen et par dager, blir Ashers oppholdssted funnet. Scott tror at Ashers neste mål er Costa, fordi Asher ikke vil ha noen vitner, så å beskytte Costa blir førsteprioritet. I løpet av den tiden de tilbringer sammen, utvikler Scott og Costa romantiske følelser for hverandre, men Scott vil ikke ha noe forhold til Costa på grunn av den pågående saken.

Asher tar Costa som gissel, og Scott følger etter dem. Scott ser Asher dø i en bilulykke, og saken blir avsluttet. Idet Scott pakker sammen og forbereder seg på å reise hjem, besøker Costa henne på hotellrommet hennes. De har sex og neste morgen våkner Scott delvis dekket i Costas blod. Først frykter hun at han er død, men da han våkner ser de at stingene han fikk etter bilulykken er gått opp. Costa blir sydd sammen på sykehuset, samtidig som Mrs. Asher er på likhuset for å identifisere liket av sønnen hennes. Hun sier at det ikke er sønnen hennes. Mrs. Asher innser at sønnen hennes fremdeles lever. Mrs. Asher forlater likhuset og går mot heisen, og Scott løper etter henne. Før Scott kan nå henne igjen, lukkes heisdøren. Scott løper ned trappen, i håp om å nå igjen Mrs. Asher i første etasje.

Idet døren åpnes, står Costa i heisen dekket i blod, etter å ha drept Mrs. Asher - som egentlig var Costas mor. Politiet prøver å arrestere Asher som flykter fra sykehuset. Etterforskningen viser at mannen som døde i bilulykken, som Costa - den virkelige Asher - identifiserte som Asher, faktisk var Christopher Hart (Kiefer Sutherland), en narkolanger og kunsttyv som Asher skyldte 80 000 dollar, og som han drepte. Montreal-politiet leter etter Asher som unnslipper med tog, samtidig som han finner sitt neste offer. Etterpå ringer han Scott på telefonen, og håner henne. Scott innrømmer sitt forhold med Asher, og hun får derfor sparken fra FBI. Syv måneder senere har Scott bosatt seg helt alene på en øde gård i Pennsylvania, og hun er høygravid med tvillinggutter som hun fikk med Asher på hotellrommet i Montreal.

En dag mens Scott sitter alene i sitt hjem, oppdager hun at Asher har brutt seg inn i huset hennes. Hun forsøker febrilsk å flykte, men Asher tar henne raskt igjen. Han avslører at han allerede har funnet alt av våpen som hun gjemte overalt i huset. Asher lager te og sier at de kan starte på nytt sammen og leve som en familie, men Scott sier at hun ikke ønsker å leve sammen med ham. Rasende begynner Asher å slå henne før han stikker henne i magen med en saks. Illeana, tilsynelatende uskadd, sjokkerer Asher ved å raskt knivstikke ham i hjertet med den samme saksen. Idet Asher ligger døende på gulvet, fjerner Scott den falske gravide magen av lateks, og hun forteller ham at de siste syv månedene var en nøye planlagt felle for å lure Asher til å komme frem fra skjulestedet sitt. Filmen ender med Scott ringer FBI, sier "Det er endelig slutt".

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]