Taggart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Taggart er en eponym skotsk kriminalserie for fjernsyn. Skjønt Marc McManus som spilte tittelrollen som «Jim Taggart» i starten, er død, har serien beholdt sitt navn. Det er en av de lengste kriminalserier noensinne. Pilotepisoden Killer ble sendt i 1983, og serien går fortsatt.

Først produsert av Scottish Television, og siden av ITV, er serien blitt internasjonalt kjent og oversatt og/eller ettersynkronisert til adskillige sprog. Seriens seere vil nikke gjenkjennende til den sterke Glasgow-dialekten.

Serien foregår i og omkring Glasgow ved kriminalavdelingen ved Strathclyde politistasjon.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

I seriens første år er hovedpersonen kriminaloverbetjent «Jim Taggart», spilt av den skotske skuespilleren Marc McManus (død 1994). Han er en barsk, erfaren, ofte spydig og mavesur etterforsker, men med en sterk rettferdighetssans.

Taggarts overordnede er kriminalførstebetjent «Jack McVitie» som ofte omtales som «The Biscuit» (Kjeksen), et ordspill som refererer til kjeksemerket McVitie's. Han ble spilt av Iain Anders (død 1997). McVitie var en ikke uhumoristisk, men dog byråkratisk overordnet. Således får «Jim Taggart» for eksempel en irettesettelse da han går hen over «McVities» hode og ber om å få utlevert en mistenkts militærpapirer hvor de rettelig skulle skaffes via «McVitie».

«Taggarts» første høyre hånd var kriminalbetjent «Peter Livingstone» (spilt av Neil Duncan) som var av en helt annen støpning enn «Taggart». Hvor «Taggart» var sønn av en sporvognsfører som ville ha ham til å fortsette i den samme metier, var «Peter Livingstone» akademiker – og kom tilmed fra en middelklassebakgrunn i Edinburgh.

«Taggarts» neste høyre hånd var kriminalbetjent «Michael Jardine» (spilt av James MacPherson). Han er mere i «Taggarts» smak, blant annet på grunn av at «Taggart» gikk på politiskole med «Jardines» far. Da «Livingstone» senere tok vekk, ble «Jardine» forfremmet til kriminalbetjent og ble «Taggarts» nabo. Mellom «Livingstone» og «Jardine» hadde der vært et gjensidig misforhold.