Taggart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Taggart er en britisk-skotsk kriminalserie som gikk på ITV fra 1983 til 2010. Serien handlet om kriminaloverbetjenten Jim Taggart som var ansatt ved kriminalavdelingen i Glasgow. Han var en barsk, erfaren, ofte spydig etterforsker, men med en sterk rettferdighetssans. Serien ble produsert av Scottish Television for ITV. Rollen som Taggart ble spilt av Mark McManus frem til han døde i 1994. Serien fortsatte uten ham, men produsentene valgte likevel å beholde tittelen.

Serien var den lengstlevende britiske kriminalserien da den ble avsluttet i 2010.[1] Serien ble avsluttet på grunn av sviktende seertall.[1] Den hadde over 14 millioner seere i sine glansdager, mens tallene for siste sesong var på 3,8 millioner.[1]

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

I seriens første år er hovedpersonen kriminaloverbetjent «Jim Taggart», spilt av den skotske skuespilleren Marc McManus (død 1994). Han er en barsk, erfaren, ofte spydig og mavesur etterforsker, men med en sterk rettferdighetssans.

Taggarts overordnede er kriminalførstebetjent «Jack McVitie» som ofte omtales som «The Biscuit» (Kjeksen), et ordspill som refererer til kjeksemerket McVitie's. Han ble spilt av Iain Anders (død 1997). McVitie var en ikke uhumoristisk, men dog byråkratisk overordnet. Således får «Jim Taggart» for eksempel en irettesettelse da han går hen over «McVities» hode og ber om å få utlevert en mistenkts militærpapirer hvor de rettelig skulle skaffes via «McVitie».

«Taggarts» første høyre hånd var kriminalbetjent «Peter Livingstone» (spilt av Neil Duncan) som var av en helt annen støpning enn «Taggart». Hvor «Taggart» var sønn av en sporvognsfører som ville ha ham til å fortsette i den samme metier, var «Peter Livingstone» akademiker – og kom tilmed fra en middelklassebakgrunn i Edinburgh.

«Taggarts» neste høyre hånd var kriminalbetjent «Michael Jardine» (spilt av James MacPherson). Han er mere i «Taggarts» smak, blant annet på grunn av at «Taggart» gikk på politiskole med «Jardines» far. Da «Livingstone» senere tok vekk, ble «Jardine» forfremmet til kriminalbetjent og ble «Taggarts» nabo. Mellom «Livingstone» og «Jardine» hadde der vært et gjensidig misforhold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Mirror.co.uk (12. mai 2011). «Taggart axed after 28 years and 110 episodes amid dwindling ratings on ITV1». mirror. Besøkt 12. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]