Tabletter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tablett (tabuletta) eller tabletter (tablettae) er den mest vanlige legemiddelformen. Tabletter består typisk av en blanding av aktive substanser og hjelpestoffer, vanligvis i pulverform som er komprimert. De vanligste hjelpestoffene i tabletter er fyllstoff, bindemiddel, sprengmiddel og smøremiddel.

Tabletten hadde en forløper, Terea sigillata, som betyr forseglet jord og som var kjent i gresk medisin. Moderne tabletter er kjent fra 1843.

I dagligtale omtales ofte tabletter noe upresist, som piller.

Smeltetabletter[rediger | rediger kilde]

Smeltetabletter er tabletter som løser seg raskt i spyttet i munnen, noe som gjør dem lette å svelge. De er spesielt egnet for pasienter som har problemer med å ta vanlige tabletter, slik som barn, eldre og sengeliggende. De første smeltetablettene dukket opp i markedet på 1980-tallet. Per definisjon er «smeltetabletter er frysetørrede preparater eller tabletter med hurtig frisetting av legemidlet. De er beregnet til å plasseres på tungen eller eventuelt å dispergeres, eller oppløses i vann før bruk».[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk legemiddelstandard 2011. [1] (24.7.2011).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.