Hopp til innhold

Tabell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En tabell er en oversiktlig presentasjon av fakta, ofte inndelt i rader og spalter, og ofte med tittelrader. Vanligvis består tabeller av beskrivende fakta som kan uttrykkes i tall eller tekst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tabeller har lenge vært et redskap i regnskap og beregningsorientert arbeid, for eksempel leirtavler fra Sumer rundt år 2000 f.Kr. ved multiplikasjon og inverterte tall. Disse ble brukt fordi det var lettere å multiplisere med inverterte tall enn divisjon med et tall, og resultatet er det samme. Da bank, handel, skipsfart, folketellinger og naturvitenskaper som astronomi ble utviklet, økte behovet for matematiske tabeller (oppslagstabell).

Den skotske matematikaren John Napier publiserte i 1614 den første kjente logaritmetabell. Ved hjelp av slike tabeller kan multiplikasjon erstattes av addisjon, noe som kan gjøre beregningene mye enklere.

Den engelske matematikaren og oppfinneren Charles Babbage utviklet i 1822 en prototype av sin differansemaskin, denne var utstyrt for utskrift av tabeller. Hensikten var å produsere sjøkart ved beregning av polynomer ved hjelp av differansemetoden.

Innen folketelling utviklet det seg tidlig på 1600-tallet en forløper til relasjonsdatabasen, der en rekke tabeller er tilknyttet kryssreferanser eller indeks, for eksempel fødselsbok, dødsbok, husoversikter og kirkebøker. På den måten kan en følge et individ og en familie gjennom forskjellige tider og steder, og etablere familietre og stamtavler.

Forskjellige tabeller[rediger | rediger kilde]

En tabell kan inneholde enkle statistiske data:

Spalte A Spalte B
Rad 1 A1 B1
Rad 2 A2 B2
Rad 3 A3 B3

En tabell kan også inneholde bilder, for å tydeliggjøre eller forenkle fakta:

Dessuten er det også mulig å kombinere tabeller med diagram, slik at de kompletterer hverandre:

Se også[rediger | rediger kilde]