Szinva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Szinva
Vizeses-Lillafured-Miskolc-Hungary-Europe.jpg
Fossefall i Szinva
LandUngarn Ungarn
Lengde30 km
StartBükkfjellene
MunningSamløp med Sajó
Kart
Szinva
48°06′00″N 20°50′00″Ø

Szinva er en elv nord i Ungarn og en av sideelvene til Sajó. Den har sitt utspring i Bükkfjellene. Szinva er 30 km lang, og 20 km av elven renner gjennom byen Miskolc. Mer enn 70 broer er bygd over elven og i deler av byen renner den under bakken.

En demning er bygd på Szinva og elven Garadna og dette dannet Hámorisjøen i Miskolc-Lillafüred rundt 1770. Den høyeste fossen i landet (20 meter høy) hører til Szvina like i nærheten og er en stor turistattraksjon. Vannet er en viktig vannkilde til byen og om sommeren kan derfor den øvre delen av Szinva til tider være tørrlagt. Da blir det pumpet vann fra innsjøen for å få vann i fossefallet. Garadna renner ut i Szinva om lag 100 meter etter fossen.

Szinva førte til en stor flom i 1878, en av de største flommene på 1800-tallet. Flommen tok 400 liv og ødela nesten hele sentrum av Miskolc.

Før 1990, da Miskolc var et senter for tungindustri, var elven svært forurenset, hovedsakelig på grunn av papirfabrikken i Diósgyőr. I dag er den mye renere, noe som har ført til at det nå er noe fisk i elven.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]