Syrianos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syrianos
Født5. århundre[1]Rediger på Wikidata
Alexandria
Død437[2][3]Rediger på Wikidata
Athen
BeskjeftigelseFilosof Rediger på Wikidata
NasjonalitetØstromerriket

Syrianos (etter 350 – ca. 437) var en gresk seinanantikk filosof og leder for den nyplatonske filosofiskolen i Athen.

Liv[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om livet til Syrianos. Han var sønn av den ellers ukjente Filoxenos og stammet fra Alexandria. Etter grunnleggende utdanning i hjembyen, begynte han å studere filosofi under Plutark fra Athen, som var skolark ved Platons nyplatonske akademi. Da Plutark døde, overtok Syrianos stillingen som skolens leder. På denne tida ble han lærer for den unge Proklos som i sin tur overtok etter Syrianos.

Syrianos fikk sterk innflytelse på eleven Proklos. De etterfølgende nyplatonikerne i Athen betraktet ham som en autoritet og gav ham tilnavnet «den store».

Verk[rediger | rediger kilde]

Av Syrianus' store produksjon er lite bevart, viktigst er kommentarer til bøkene Beta (III), Gamma (IV), og Mu og Nu (XIII–XIV) av Aristotles' Metafysikken.

Tapt er blant annet er en Homer-kommentar i sju bøker, skrifter over gudeverdenen hos Homer og om orfisk teologi, en utlegning i ti bind om overensstemmelser hos Orfeus, Pythagoras og Platon med tanke på Oraklet, en kommentar til Platons Politeia i ti bind, og annet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Treccani-leksikonet[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Philosophy Ontology project, oppført som Syrianus, InPhO ID thinker/3976, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Post-Reformation Digital Library, oppført som Syrianus, PRDL ID 1249, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]