Syrianos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Syrianos
Født4. århundre
Alexandria
Død437[1][2]
Beskjeftigelse Filosof
Nasjonalitet Østromerriket

Syrianos (født på andre halvdel av 300-tallet, død rundt 437 i Athen) var en gresk seinanantikk filosof og leder for den nyplatonske filosofiskolen i Athen.

Liv[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om livet til Syrianos. Han var sønn av den ellers ukjente Filoxenos og stammet fra Alexandria. Etter grunnleggende utdanning i hjembyen, begynte han å studere filosofi under Plutark fra Athen, som var skolark ved Platons nyplatonske akademi. Da Plutark døde, overtok Syrianos stillingen som skolens leder. På denne tida ble han lærer for den unge Proklos som i sin tur overtok etter Syrianos.

Syrianos fikk sterk innflytelse på eleven Proklos. De etterfølgende nyplatonikerne i Athen betraktet ham som en autoritet og gav ham tilnavnet «den store».

Verk[rediger | rediger kilde]

Av Syrianus' store produksjon er lite bevart, viktigst er kommentarer til bøkene Beta (III), Gamma (IV), og Mu og Nu (XIII–XIV) av Aristotles' Metafysikken.

Tapt er blant annet er en Homer-kommentar i sju bøker, skrifter over gudeverdenen hos Homer og om orfisk teologi, en utlegning i ti bind om overensstemmelser hos Orfeus, Pythagoras og Platon med tanke på Oraklet, en kommentar til Platons Politeia i ti bind, og annet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Indiana Philosophy Ontology Project, 9. okt. 2017, Syrianus, 3976
  2. ^ Post-Reformation Digital Library, 9. okt. 2017, Syrianus, 1249

Litteratur[rediger | rediger kilde]