Sylacauga-meteoritten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sylacaugameteoritten, en del av den kalt Hodges' meteoritt, er en meteoritt av type vanlig kondritt, stor som en grapefrukt, som den 30. november 1954 krasjet på taket til det av Ann Elizabeth Hodges (1920-1972) leide hus i Oak Grove i Sylacauga i Alabama i USA, mens hun lå og sov i sin stue. Den ødela Hodges' radio og skadet også henne selv; traff radioskapet som stod i rommet og spratt opp for så å treffe Hodges i armen og låret. Hodges kom godt fra det, men med blåmerker.

Nedslaget av Hodges meteoritt er det eneste (pr 2018) kjente tilfellet der man med sikkerhet vet at en meteoritt har truffet et menneske. Hodges-meteoritten var det større av de to fragmenter som ble funnet av Sylacaugameteoritten.

Ann Hodges og hennes mann Eugene fikk etter en kontrovers til slutt beholde meteoritten. Hun donerye den i 1956 til Alabama Museum of Natural History.

Meteorittfragmentet har en vekt av 3,86 kilogram. Det er 18×12,5×12,5 centimeter og har en svart overflate etter det hete møtet med jordens atmosfære. Det er bare en liten del av en meteoritt som antas å ha veid mer enn 67 kilogram da det traff atmosfæren.[1]

Bonden Julius Kempis McKinney fant dagen etter, den 1. desember 1954, et annet og mindre fragment av meteoritten på 1,68 kilogram på en grusvei drøye tre kilometer fra Hodges' hus. Han solgte det til National Museum of Natural History innen Smithsonian Institute i Washington D.C. for en beløp som strakk til en liten gård og en bruktbil. Et tredje fragment antas å ha falt med nær Childersburg, noen kilometer nordvest for Oak Grove.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 33°11′18,1″N 86°17′40,2″V