Sylacauga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Sylacauga er en by i delstaten Alabama. Ifølge folketellingen i 2000, hadde Sylacauga 12 616 innbyggere. Den ligger sør i Talladega fylket og er den nest største byen i fylket etter Talladega. Byen ligger omtrent 50 km sørøst for delstatens største by Birmingham og 60 km nord for delstatshovedstaten Montgomery.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området ble først befolket av Creek-indianerne. Europeere kom til området på 1700 tallet. Shawnee indianerne opprettet byen Chalakagay i 1748. Navnet kommer fra Chalaka-ge, («Stedet til Chalaka stammen»). I 1836 ble indianerne imidlertid tvangsflyttet vestover. Byen ble formelt stiftet i 1838 med navnet Sylacogga. I 1887 fikk byen det nåværende navnet Sylacauga.

Byen hadde flere viktige veiforbindelser og jernbanen kom til Sylacauga i 1886.

Det første bekreftede tilfelle av at en meteoritt treffer et menneske skjedde i Sylacauga 30. november 1954, da den 31 år gamle Ann Elizabeth Hodges ble truffet mens hun hvilte i stuen. Den 4 kg tunge meteoritten falt gjennom taket, traff radioskapet som stod i rommet og spratt opp for så å treffe Hodges i armen og låret. Hodges overlevde selv om beinet ble skadet.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Sylacauga ligger på berggrunn som inneholder mye hvit marmor. Marmor fra Sylacauga gikk med til å bygge den amerikanske høyesterettsbygningen i Washington D.C..

Ellers har Sylacauga en del maskinindustri som leverer bl.a bildeler.

Byen har et eget skoledistrikt adskilt ifra fylkets skoledistrikt og har 2 barneskoler, en ungdomsskole og en videregående skole.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 33°10′42″N 86°15′4″V