Sykloaddisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sykloaddisjon er en kjemisk reaksjon hvor to eller flere umettete molekyler (eller deler av samme molekyl) kombineres for å danne en ringstruktur. Mange av reaksjonene er konserterte reaksjoner, og dermed perisykliske[1]. Ikke-konserterte sykloaddisjoner er ikke perisykliske[1]. Som en klasse av addisjonsreaksjoner vil sykloaddisjon tilate dannelsen av karbon-karbon bånd uten bruk av en nuklofil eller elektrofiller[1].

Med hensyn på notasjon er det to som er i bruk i dag. Den eldste notasjonen er basert på størrelsen av den lineære arrangementer av atomer i reaktantene. Paranteser blir brukt (i + j + ...) hvor variablene er antall lineære atomer i hver reaktant. Diels-Alder reaksjonen er en (4+2)-sykloaddisjon og en 1,3-dipolar sykloaddisjon er(3 + 2)-sykloaddisjon[1].

En nyere notasjon som IUPAC foretrekker som først ble foreslått av Woodward og Hoffmann, bruker kantede parenteser for å indikere antall elektroner som er innvolvert i reaksjonen. I [i+j+...] notasjonen vil Diels-Alder reaksjonen være en [4+2]-sykloaddisjon og 1,3-dipolar sykloaddisjon er også en [4+2]-sykloaddisjon[1].


Typer sykloaddisjoner[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Chemistry, International Union of Pure and Applied. «IUPAC Gold Book - cycloaddition». goldbook.iupac.org (engelsk). Besøkt 7. desember 2018. 
kjemistubbDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.