Sydpolbrevet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sydpolbrevet er brevet Roald Amundsen på sin Fram-ekspedisjon la igjen på Sydpolpunktet i 1911 etter at han var den første som kom til polen. Det var adressert «Deres Majestet», Kong Haakon VII, og ble plukket opp av Robert Scott og Terra Nova-ekspedisjonen en måned senere og så igjen av blant annet Tryggve Gran da Scott-partiet omkom på polisen.

Brevet består av ett ark tekst, to konvolutter, en tøymappe og to fotografier og er datert 15. desember 1911. Det er en del av Norges dokumentarv, et register over de viktigste dokumentene i norsk historie.[1] Registeret er en nasjonal utgave av UNESCOs Verdensminne-program (Memory of the World).

Funnet av brevet er beskrevet i Scotts dagbok. Gran skriver også om brevet da de fant Scott-partiet. Det ble så bragt til ekspedisjonens vinterkvarter og lagt i en konvolutt og adressert til Kong Haakon med frimerker. Mest sannsynlig ble det så bragt til England før Norge. Kong Olav V overleverte brevet som en del av kongegaven til Universitetsbiblioteket i 1973. I dag finnes brevet i Nasjonalbiblioteket.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sydpolbrevet fra Roald Amundsen til Kong Haakon 1911 - Norges dokumentarv - kulturradet.no». www.kulturradet.no. Besøkt 20. mai 2016. 
  2. ^ Nasjonalbiblioteket. «Sydpolbrevet - Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 20. mai 2016.