Svoi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svoi
orig. Свои
Generell informasjon
GenreKrigsfilm, dramafilm
NasjonalitetRussland
Premiere2004
Lengde111 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
Regissør(er)Dmitrij Meskhijev[1]
ManusValentin Tsjernykh[1]
Produsent(er)Viktor Glukhov, Sergej Melkumov, Jelena Jatsura
MusikkSvjatoslav Kurasjov,[1] Sergej Starostin
SjeffotografSergej Matsjilskij[1]
KlippMarina Vasiljeva[1]
Foran kamera
MedvirkendeKonstantin Khabenskij,[1] Sergej Leonidovitsj Garmasj,[1] Bohdan Stupka,[1] Mikhail Yevlanov,[1] Fjodor Bondartsjuk, Natalja Surkova, Anna Mikhalkova, Aleksandr Polovtsev, Torben Krämer
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapSlovo[2]
Premiere(r)2004
Utmerkelser Den gylne Sankt Georg (2004), Sankt Georg i sølv for beste regi (2004), Nika-prisen (2004), Gullørnen (2004), Zolotoj oven (2004)Rediger på Wikidata
Eksterne lenker

Svoi (originaltittel: Свои) er en russisk film fra 2004, regissert av Dmitrij Meskhijev.[3][4]

Handling[rediger | rediger kilde]

I oktober 1941 opplever Sovjetunionen en invasjon av Nazi-Tyskland. Til tross for sovjetisk motstand okkuperer tyskerne store deler av landet. Til Pskov oblast ankommer en NKVD-offiser (spilt av Sergei Garmash) for å møte en annen NKVD-offiser, og gir ham dokumenter angående en fallen soldat fra den røde armé. Plutselig eksploderer en granat inni bygningen, og tyske spesialsoldater går inn i bygningen hvor de åpner ild. Men NKVD-soldatene klarer å flykte.

Midt i kaoset og skuddvekslingen fjerner de uniformene sine i et lokalt vaskeri - vel vitende om at tyske soldater skyter alle offiserer, politiske kommissærer og jøder umiddelbart, i steden for å ta dem som krigsfanger. Men senere blir de oppdaget av soldater fra en tysk motorisert infanteri-enhet, og ført vestover sammen med mange andre fanger. De to offiserene, sammen med en ung sovjetisk snikskytter Mitya Blinov (spilt av Mikhail Evlanov) bestemmer seg for å stikke av fra de tyske soldatene. De tre hovedpersonene forsøker å finne ly i Blinovs hjemby, Blyany, hvor faren hans Ivan Blinov (spilt av Bogdan Stupka) fremdeles bor. Blinov Snr lar de tre rømningene gjemme seg på låven hans.

Men en av offiserene mistenker at Blinov Senior egentlig støtter nazistene. Trusselen om å bli rapportert og arrestert av tyskerne fører til at de tre hovedpersonene dreper en lokal politimann, kalt Mishka, som arbeider under de tyske okkupasjonsmyndighetene. De stikker ham til døde med en kniv laget for å slakte griser, skyver kroppen hans i en elv, men beholder hans Mosin-Nagant M91/30. En uke senere dreper de to tyske motorsyklister, hvor de også får tak i en tysk MG34 og fransk konjakk.

Disse handlingene fanger snart oppmerksomheten til den lokale politi-sjefen Nikolai (spilt av Fedor Bondarchuk) som leder et raid gjennom de fem landsbyene under hans kontroll. Han tar en rekke slektninger av sovjetiske soldater som gisler, blant dem døtrene til Blinov Senior. Alle de sivile blir fengslet ved en lokal skole, og truet med henrettelse som gjengjeldelse for de tyske motorsyklistenes død - med mindre de ansvarlige bak dødsfallene blir avslørt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Konstantin Khabenskij som Livshits, en politisk kommissær
  • Sergei Garmash som en NKVD-offiser
  • Ben Perino som en stridsvogn-kommandør
  • Mikhail Evlanov som Mitya Blinov, en sovjetisk snikskytter
  • Bohdan Stupka som Ivan Blinov, faren til Mitya
  • Natalya Surkova som Anna
  • Anna Mikhalkova som Katerina
  • Fedor Bondarchuk som en politi-sjef

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]