Svensk Bilprovning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aktiebolaget Svensk Bilprovning
Bilprovningen Sollentuna 2014.jpg
Org.formAksjeselskap
Svensk orgnr.556089-5814
BransjeBilverksted
Etablert1963
Morselskap RegeringskanslietRediger på Wikidata
Hovedkontor KistaRediger på Wikidata
LandSverige
Produkt(er) Periodisk kjøretøykontroll
Nettsted Offisielt nettsted (sv)

Aktiebolaget Svensk Bilprovning er et svensk statsaksjeselskap som har til formål å utføre inspeksjon av kjøretøyer og tilhengere, herunder periodisk kjøretøykontroll.

Selskapet ble stiftet i september 1963. Drøyt ett år senere, den 1. januar 1965, ble periodisk kjøretøykontroll obligatorisk for alle registrerte motorvogner og tilhengere. Svensk Bilprovning hadde da 108 permanent åpne og 27 uregelmessig åpne stasjoner. Selskapet tok også over majoriteten av de kjøretøykontroller som tidligere ble utført av Statens Bilinspektion.

Den 1. juli 2010 ble Bilprovningens monopol på kjøretøykontroll avskaffet og markedet ble åpnet for konkurrenter. I juni 2011 hadde tre private foretak tilsammen 13 stasjoner, mens Bilprovningen hadde rundt 200.

Som en direkte følge av den svake interessen for nyetablering av konkurrerende kjøretøykontrollforetak besluttet myndighetene i januar 2012 at det eksisterende stasjonsnettet skulle deles geografisk i tre like store deler, hvorav én del skulle beholdes av Bilprovningen. De øvrige to delene skulle selges til villige spekulanter. Gjennom dette håpet regjeringen å kunne stimulere en nyetablering for dermed å fremme konkurransen i kjøretøykontrollmarkedet. I juli samma år ble det signert en avtale om å selge inspeksjonsverksteder i Mälardalen og Nord-Sverige for 375 millioner kroner til Opus Group AB. Den 5. november 2012 ble salget av 70 av Bilprovningens stasjoner sluttført. Disse hører nå til Opus Bilprovning AB, et datterselskap til Opus Group.

I november 2012 ble Bilprovningens aktiva solgt til Söderport Fastigheter AB. Hovedkontoret ble flyttet i begynnelsen av 2012 til Kista, etter å i drøyt 40 år ha ligget i Vällingby.

Den 18. mars 2013 ble AB Svensk Bilprovning delt i to deler ved at 48 prosent av aksjene ble overført til et holdingselskap, FBYB Holding, som eies av de bransjeorganisasjoner og forsikringsselskaper som tidligere var deleiere i AB Svensk Bilprovning. De 56 stasjonene i denne delen har 450 ansatte. Investeringsselskapet Volati AB har fått i oppdrag å drive stasjonene og har en opsjon på å kjøpe virksomheten i 2015. Kjøretøykontrollvirksomheten markedsføres under navnet Besikta Bilprovning. Bilprovningen er altså et helstatlig selskap med 89 stasjoner, to mobile anlegg og 650 ansatte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]