Hopp til innhold

Svend Poulsen Gjønge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svend Poulsen Gjønge
Født1610Rediger på Wikidata
Død1679Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Svend Poulsen Gjønge, også kalt Gjøngehøvdingen (født ca. 1602 enten i Skåne eller i Halland, død ca. 1679) var en kjent snapphane og frisparkkaptein. Navnet hans skrives også Svend Gønge Povlsen eller Svend Povlsen.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Han ble født rundt år 1602 (etter noen opplysninger rundt 1610) enten i Halland eller i Gønge fylke i Skåne, og døde rundt år 1679 (ifølge noen opplysninger i 1681.

I 1644 i deltok han i Horns krig, et felttog ledet av Gustaf Horn under Hannibalfeiden, hvor han først tjenestegjorde som sersjant i et kompani fra Gønge som var i aksjon i Hallandsås. Senere avanserte han til fenrik i et dragonkompani. I 1653 ble han korporal i et skånsk infanterikompani, og i 1657 ble han først sersjant, senere fenrik, i infanterikompaniet. I juni samme år signerte han et dokument som er blitt bevart for ettertiden; signaturen der viser at han da hadde kapteins rang og hadde kommandoen over en dragoneskadron. De kjempet mot svenskene på grensen til Halland, og særlig i kampene ved Genevad bro og Kattarp utviste Svend Poulsen sitt mot.

Etter krigen bosatte Svend Poulsen seg i Laholm, hvor han giftet seg med enken etter løytnant Lauritz Christensen. Etter å ha gått konkurs i Laholm, flyttet han til Knäred. I 1657 vervet han seg til de danske styrkene, og avtalte med geheimeråd Holger VindKronborg slott at han (Svend Poulsen) skulle opprette et friskytterkompani på 100 mann som i hovedsak var rekruttert fra det sørlige Halland.

Sjælland i 1658 fikk han i oppdrag å reise sørsjællænderne mot den svenske okkupasjonen.

I 1661 ga den danske kongen ham bruksretten til godset Lundbygård ved Vordingborg, som takk for hans krigsinnsats. Senere fikk han også eiendomsretten til både Lundbygård og en annen eiendom, men han fortsatte å virke som danskekongens spion i Skåne. I 1673 måtte han gå fra gård og grunn, og fikk i stedet en liten pensjon av kongen.

Ved begynnelsen av Den skånske krig (som varte fra 1675 til 1679) var Svend kaptein på halvøya Stevns, og samme år tilbød han seg å rekruttere et kompani med dragoner i Skåne og ble da tildelt majors rang. Men han ble syk, og rekrutteringen rant ut i sanden.

I 1679 flyttet han inn i Lundby Gildehus. Han døde tidligst i 1679 og senest i 1691.

Romaner, filmer og TV-serier

[rediger | rediger kilde]

Flere forfattere, filmskapere og TV-serieskapere har blitt inspirert av historien om virkelighetens Svend Poulsen Gjønge:

Den danske forfatteren Carl Brosbøll ga under pseudonymet Carit Etlar ut to romaner om Svend Poulsen Gjønge: Gjøngehøvdingen (1853) og Dronningens Vagtmester (1855).

Den svenske forfatteren Carl August Cederborg ga i 1899 ut en roman med tittelen Göingehövdingen.

Film og TV

[rediger | rediger kilde]

Albumet Gøngehøvdingen ble utgitt i 1992 av den danske popstjernen Sebastian, og inneholdt musikk han hadde komponert og innspilt til TV-serien fra samme år.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata