Sven Henric Walcke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sven Henric Walcke (født i Sverige i 1745, død på Manglerud 5. januar 1825) var en svensk dansemester og forfatter, som etter hvert valgte å bosette seg i Norge.

Med sine bøker Minnes-bok uti dans-konsten (1782) og Grunderne uti dans-kånsten, til begynnares tjenst (1783) var Walcke ansvarlig for de første trykte bøkene om dans som utkom i Sverige, og trolig også i Skandinavia. Bøkene inneholder riktignok like mange moralske oppfordringer som dansebeskrivelser. Blant annet påpeker han med avstandstagen til folkedansen, at de dansende ikke bør gjøre hopp og sprett, men bevege seg på en behagelig måte og med selvbeherskelse. Slik han selv reklamerte for, drev han sin virksomhet utelukkende «til Ungdommens Dannelse og Sædernes Forbedring».

Welcke kom som svensk «dansmästare» til Norge. Fra 1791 var han tilknyttet det «Kongelige Militaire Academie» som Informations-Mester i Dands, eller som det het fra 1897; «Lærer ved den Kongelige militaire mathematiske Skole». Den 29. november 1803 ble han registrert som eier av husmannsplassen Mangelberg på Manglerud,[1] og her ble han også boende til sine dagers ende. Men danseskolen drev han sentralt i Christiania. Han etablerte også noe kursvirksomhet i Bergen, blant annet i 1796 og 1798, og i Drammen 1817, 1819 og 1822.

I Christiania forferdiget han også i 1802 sitt manuskript til Toure-Bog af Engelsk- og Contra-Dandse for mine Elever. Da han høsten 1806 ønsket å videreføre sine dansekurs, fikk han overtalt Peter Christen Asbjørnsens far, glarmester Andreas Asbjørnsen, som nettopp hadde kjøpt Dronningensgate 26 (matrikkelnummer 82) til å motta påmeldinger fra tidligere og nye elever som ønsket å motta danseundervisning.

Litt senere på høsten proklamerte Walcke at danseskolen ville få lokaler i snekker Wærners gård i Kirkegaten fra 29. oktober. Likevel fortsatte Andreas Asbjørnsen å motta påmeldingene for ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aker Skifteprotokoll nr. 15. 1792-1803, s. 665b.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • 1782: Minnes-bok uti dans-konsten. Nyköping: Carl Haßelrot boktr.
  • 1783: Grunderne uti dans-kånsten, til begynnares tjenst. Göteborg: Lars Wahlström boktr.
  • 1802: Toure-Bog af Engelsk- og Contra-Dandse for mine Elever. [Manuskript]. Christiania.