Sven Damsholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sven Damsholt
Født9. juni 1916Rediger på Wikidata
Død3. oktober 2016Rediger på Wikidata (100 år)
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Sven Damsholt (født 9. juni 1916, død 3. oktober 2016) var en dansk forfatter og forlagsbokhandler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Sven Damsholt var sønn av forfatteren Ellen Brikxø Damsholt (1888–1928) i hennes annet ekteskap med bonden Damsholt.

Damsholt grunnla Sankt Ansgars Boghandel og Forlag i Bredgade i København i 1941, det samme år som han konverterte til katolisismen. Det katolske samfunn oppfordret ham til etableringen av bokhandelen.[trenger referanse] Han var handelsutdannet, men ikke bokhandlerutdannet, og kunne etter dagjeldende regler ikke bli godkjent.[trenger referanse] Så måtte han kjøpe bøkene til full pris på forlagene og selge dem uten fortjeneste.[trenger referanse] Til sist begynte forlagene å undre seg, og Gyldendal fikk skubbet til Forleggerforeningen og en godkjennelse kom i stand.[trenger referanse]

Han stod selv for oversettelse, redigering og trykking av mange bøker, særlig innenfor filosofi og religion. Han skrev også flere bøker selv.

Opprinnelig var forlaget katolsk basert. Senere forlot Damsholt det katolske miljø og hans forlag har siden utgitt bøker om flere religioner; foruten kristendom blant annet vedanta og buddhisme.

Damsholt oversatte Arthur Osbornes bok om Ramana Maharshi: Ramana Maharshi and the Path of Self-Knowledge (1963). Den danske tittelen er Ramana Maharshi og vejen til Selvet, utgitt på Skt. Ansgars Forlag i 1973.

Han var gift med Martha Böhmer (1920–2007) fra Sverige og far til seks barn, blant annet skuespilleren Therese Damsholt og lyrikeren psykolog Maria Damsholt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]