Hopp til innhold

Morannon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Svarte port»)

Morannon eller Den Svarte Port er en del av J.R.R. Tolkiens fiktive verden, og er plassert i den sørøstlige delen av Midgard.

Mordors Svarte Port var opprinnelig en port bygget av Sauron, Mordors mørke herre, for å forhindre en invasjon gjennom denne åpningen mellom de to fjellkjedene Ered Lithui og Ephel Duath som skapte Mordors nord og vest grense. Den ble antakelig bygget med kraften av den ene ringen, akkurat som Barad-dûr. Etter Saurons fall ble den en Númenoreansk garnison. Forsterket på den andre siden av Jernkjeven, og beskyttet fortet Durthang mot vest, ble den bygget for å holde all Mordors ondskap på innsiden, for å beskytte omverdenen fra den – og den fra omverdenen. Gjenbyggingen av Minas Ithil, den stigende månes tårn, så vel som konstruksjonen av Cirith Ungol ble også gjort med samme hensikt.

Men i etterdønningene av ættefidsen i Gondor ble vaktsomhetene i disse festningene slakket. Derfor kunne Ringskrømtene og orken nok en gang komme tilbake inn i Mordor, og etter en tid overvant de garnisonene som var utplassert der og overtok landet. Det var på denne tiden at tårnet Minas Ithil ble tatt av Nazgûl, og på den måten ble navnet forandret til Minas Morgul.

I løpet av Krigen om ringen kom vestens hærer, på omtrent 6000 menn, til den svarte porten med det ene målet for øyet å tiltrekke seg all Saurons oppmerksomhet, slik at Frodo, ringbæreren, kunne få en mulighet til å komme seg til Dommedagsberg og kaste den ene ringen ned i flammehavet. Dette greide de, og den ene ringen ble utslettet i flammene, og da dette var gjort kollapset både den Svarte porten og Tennenes Tårn.

Autoritetsdata