Svart engel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svart engel
Forfatter(e)Kjell Ola Dahl
SjangerKriminalroman
Sider308

Svart engel er en kriminalroman skrevet av forfatteren Kjell Ola Dahl.

Svart engel kom ut i 2007 og er den sjette romanen i serien om Gunnarstranda. Andre bøker i serien er Dødens investeringer, En liten gyllen ring, Mannen i vinduet, Lille tambur, Den fjerde raneren og Kvinnen i plast. Tema i Svart engel er uregelmessigheter i politiet, feilslått barnevern og organisert økonomisk kriminalitet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen har to parallelle handlinger: Gunnarstranda etterforsker en drapssak og Frank Frølich etterforsker en forsvinningssak. De to sakene viser seg å ha med hverandre å gjøre.

Fortellingen starter på Grønland torg i Oslo. Det er midt på natten. En politimann er skutt og drept utenfor utestedet Asylet. Den drepte, Ivar Killi, var ikke i tjeneste da han ble skutt. Det er ingen vitner til drapshandlingen, som skjedde i tumulter som følge av bråk etter stengetid.

Senere blir det klart at mange av Killis arbeidskamerater er negative til at Gunnarstranda leder denne etterforskningen. Han og drapsofferet har en spesiell fortid. Killi har vært under etterforskning på grunn av en rapport der Gunnarstranda påstår at Killi har opptrådt ureglementert.

Kollegenes misnøye mot Gunnarstranda vokser når han bagatelliserer en mistanke mot tre menn av utenlandsk opprinnelse.

Senere undersøker Gunnarstranda Killis leilighet. Han finner et kamera med flere bilder av en ung pike som tilsynelatende blir mishandlet. Han tar med seg kameraets minnebrikke. Dette beviset forsvinner fra kontoret hans uten at han kan forklare hvordan. Misnøyen mot Gunnarstranda blir snart så overveldende at hans overordnede henter inn kompetanse fra Kripos til å bistå i etterforskningen: Denne etterforskeren heter Vibeke Starum.

Samtidig har Frank Frølich fått en forsvinningssak i fanget. En advokat ved navn Welhaven er sporløst borte. Familien har en tragisk historie. Advokatens ektefelle er død. Det samme er hans sønn, som for kort tid siden ble drept under krigstjeneste i Afghanistan. Det er bare far og datter igjen. Frølich finner ut at den forsvunne advokaten har gått i terapi hos psykologen Maria Hoff. Han oppsøker henne, men Hoff er svært tilbakholden med informasjon om pasienten.

Ballistikklaboratoriet på Kripos finner ut at Killi ble drept med et spesielt våpen, en Thompson contender pistol (TC) som brukes i konkurranseskyting. Det er på det rene at drapsofferet var aktiv pistolskytter og eide et slikt våpen. Men Gunnarstranda fant ikke noen TC da han saumfarte offerets leilighet.

Gunnarstranda blir til slutt frabeordret Killisaken. Isteden settes han til å bistå Frølich med forsvinningssaker. Slik blir de tradisjonelle rollene mellom Gunnarstranda og Frølich byttet om.

På tross av frabeordring slipper ikke Gunnarstranda tak i drapssaken. Omstendighetene da kamerabrikken forsvant gjør at Gunnarstranda spionerer ut enkelte arbeidskamerater.

Når Gunnartranda undersøker den forsvunne advokatens hytte på Ringebufjellet, finner han et foto av advokatens avdøde ektefelle, Emma. Han kjenner henne igjen. Emma og han selv gikk i samme klasse på skolen. Dette ansporer ham til fornyet interesse for skjebnen til hennes ektemann. Han finner ut at advokaten har vært tungt presset økonomisk. Han og Frølich følger dette sporet, som setter fokuset på Thailand og tvilsomme leilighetsprosjekter rettet mot norske turister i dette landet.

Når Gunnarstranda finner den unge jenta som drapsofferet Killi hadde bilder av, finner han også forbindelsen mellom de to sakene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Den fjerde raneren 
Bøker om Gunnarstranda
Etterfølger:
 Kvinnen i plast