Hopp til innhold

Sulayman-Too

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sulayman-Too
Høyde 1 110 meter
LandKirgisistan
FjellrekkeTian Shan
Kart
Sulayman-Too
40°31′46″N 72°47′00″Ø
Det hellige fjellet Sulayman-Too

Sulayman-Too er et hellig fjell i Osj i Kirgisistan og landets første verdensarvsted. Fjellet reiser seg rett opp fra Ferganadalens slette og er en populær plass både for lokalbefolkningen og turistene. Tidligere var det en viktig plass for muslimske pilgrimsvandringer.

Sulayman er en profet i Koranen og i fjellet er det et hellig sted som regnes å markere hans gravplass. Kvinner som bestiger den hellige toppen og kravler gjennom en åpning i berget kommer, ifølge legenden, til å føde friska barn. Trær og busker på fjellet er pyntet med mengder av små fastbundne tøybiter, såkalte bønnevimpler.

Verdensarvkomiteen fremhever at Sulayman-Too er "det beste eksempelet på et hellig fjell i Sentralasia gjennom flere tusen år" [1]. Stedet er fortsatt en populær plass for muslimer og har trapper som leder opp til den høyeste toppen der det fins en liten moské. Den ble bygd av Bobur i år 1510 og ble gjenoppbygd på slutten av 1900-tallet.

Sulayman-Too har også et museum som hogd inn i fjellet. Det ble etablert under Sovjetunionen; museet viser arkeologiske funn fra området og beskriver dets historie. Ved fjellets fot er en gravplass.

Referanser[rediger | rediger kilde]