Sukhoj PAK FA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sukhoj T-50)
Hopp til: navigasjon, søk
Sukhoj PAK FA
Sukhoj T-50
Sukhoj PAK FASukhoj T-50
Informasjon
Rolle Jagerfly
Produsent Konsortium ledet av Sukhoj
Designet av Sukhoj
Første flyvning 29. januar 2010
Introdusert Antatt 2017
Status Under utvikling
Brukt av Russlands luftforsvar
Produsert 2009 - dags dato
Antall produsert 5 prototyper
Enhetspris T-50: US$50+ millioner
Videreutviklet til Sukhoj/HAL FGFA

Sukhoj PAK FA (russisk: ПАК ФА) eller Sukhoj T-50 er et femte generasjons jagerfly under utvikling i Russland for det russiske flyvåpenet. PAK FA står for Perspektivnyj Aviatsionnyj Kompleks Frontovoj Aviatsii (Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации på russisk) som betyr noe som «fremtidig luft kompleks for taktiske flyvåpen». T-50 er navnet på prototypen utviklet av Sukhoj for PAK FA-programmet, men det er lite sannsynlig at det også vil være betegnelsen på det ferdigstilte flyet. PAK FA bygges av et konsortium ledet av Sukhoj. Det er ment at PAK FA skal erstatte MiG-29 og Su-27 i russisk tjeneste. India er med på prosjektet.

Historie[rediger | rediger kilde]

MiG-MFI[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Mikojan-Gurevitsj MiG-39/1.42 MFI

Historien til PAK FA går tilbake til Mikojan-Gurevitsj MiG-39/1.42 MFI-prosjektet. Det var opprinnelig bestemt at MiG-39 (en forbedring av MiG-35) skulle bli Russlands svar på amerikanske F-22. Slik gikk det imidlertid ikke. Planen ble lagt på is, og det hele utviklet seg til et forskningsprosjekt med et stk eksperimentfly i stedet. Navnet på prosjektet ble også endret, først til 1.42 MFI, og deretter til 1.44 MFI. Dette prosjektet blir vanligvis forkortet til MiG-MFI.

MiG-MFI som skulle blitt et eget masseprodusert fly, ble i stedet russernes svar på amerikanernes "advanced tactical fighter"-program, som i sin tid ledet til F-22.

Su-47[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sukhoj Su-47

Su-47, en teknologi demonstrator for PAK FA

I 1997 ble ytterligere et eksperimentfly laget, med denne gang fra Sukhoj. Det fikk navnet Su-47. Flyet var ment til å vise hva slags teknologi et moderne 5. generasjons jetjagerfly kunne og burde ha.

Sukhoj får oppdraget[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble det besluttet at Sukhoj skulle få oppdraget med å masseprodusere Russlands 5. generasjons jagerfly. Den fikk nummeret Sukhoj T-50. PAK FA skal benytte seg av teknologi fra både MiG-MFI og Su-47.

Flyet ble testet første gang 29. januar 2010.[1]

India[rediger | rediger kilde]

India ble tilbudt å være med på PAK FA allerede i 2001. Etter lange forhandlinger sa de nei i 2005, men ombestemte seg og sa ja til å delta i 2007. Dette prosjektet heter Sukhoj/HAL FGFA.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Det har vært spekulert i om flyet kan være et forsøkfartøy for såkalt «Plasma Stealth» teknologi, og at en plasmasky-generator etter sigende skal være installert ombord. Denne generatoren danner en plasmasky rundt flyet, og skal dermed hindre at flyet blir oppdaget på radar. Det finnes imidlertid ikke informasjon tilgjengelig som kan bekrefte at slik teknologi faktisk fungerer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ E24.no - Første testflyging av nytt russisk jagerfly. Lest 29. januar 2010, har bilde

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]