Sujala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sujala er et arkeologisk funnsted i Utsjok kommune i Lappland i Finland.

Sujala ligger ved Vetsijärvi i Utsjok kommune og ble oppdaget som et mulig funnsted i 2002. Det har vært en bosetning der, som har gitt funn som har blitt datert til 8300–8200 før Kristus, i den tidlige mesolitiske perioden. Testutgravinger ble gjort i 2004, og en flate på 77 kvadratmeter ble i 2005–2006 gravd ut av Jarmo Kankaanpää og Tuija Rankama ved Helsingfors universitet.

Funnstedet ligger på den nåværende bredden av Vetsijärvi. For 10 000 år siden lå stedet noen meter høyere opp enn i dag. Det som menneskene der livnærte seg på virker hovedsakelig å ha vært rådyr, og i mindre utstrekning fugl, mens det mangler spor etter fiske. Boplassen synes ha vært en tilfeldig jaktleir, og blant gjenstandene fantes kniver, skraper og pilspisser.

Sujala er et av to funnsteder som gitt funn av en teknologi for produksjon av knivblad som tyder på at de menneskene som har bodd i dette området har kommet til Lappland fra øst. Den andre funnplassen er Fállegoahtesajeguolbba nær Varangerfjorden i Finnmark, som ble oppdaget i 2008.

Kilder[rediger | rediger kilde]