Subansiri (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Subansiri
LandKinas flagg Kina
Indias flagg India
Lengde442 km
Nedbørfelt32 640 km²
MunningBrahmaputra
  – Høydemoh.
  – Koord.   26°53′24″N 93°54′47″Ø
VassdragGanges
  – ProgresjonBrahmaputra → Ganges → Indiahavet
Kart
Subansiri
26°53′24″N 93°54′47″Ø

Subansiri er ei av de største sideelvene til Brahmaputra i nordøst-India. Den starter i det sørøstlige Tibet, i høyfjellene like nordøst for Bhutan. Halve vassdraget ligger i Tibet, med utspring i mer enn 6.000 meters høyde. Elva krysser grensen fra Tibet (Kina) til den indiske delstaten Arunachal Pradesh to steder i om lag 2.500 meters høyde, og renner sørøstover og deretter sørover ut i Brahmaputra på nordbredden like nedenfor byen Dibrugarh i delstaten Assam.

Kamla er den viktigste sideelva til Subansiri. Den kommer fra grensa til Tibet, med utspring like nordøst for fjellet Takpa Shiri (6.655 moh.). Den møter Subansiri 70 km før munningen i Brahmaputra, og fra dette området hvor elvene møtes går det jernbane vestover nedover Brahmaputra.

Øverst er Subansiri og sideelvene ville og delvis periodiske, nederst er vassdraget stilleflytende og meanderisk før utløpet i Brahmaputra. Lengre oppe er vassdraget under utbygging tre steder. Den såkalte Subansiri-demningen, også kalt Kamlademningen, er under bygging oppe i Kamla-elva med 2 000 MW kapasitet og skal stå ferdig i 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]