Hopp til innhold

Strid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Strid er en målrettet voldelig konflikt ment å svekke eller etablere dominans ovenfor en fiende eller motstander. Dette innebærer også å måtte drepe motstanderen. Striden kan være væpnet (med våpen) eller ubevæpnet (uten bruk av våpen). Striden er noen ganger nødvendig som en metode for selvforsvar, eller det kan brukes som et verktøy til å tvinge sin egen vilje på andre. En kamphandling kan være en frittstående konfrontasjon eller en liten del av en mye større voldelig konflikt.

Militær strid er alltid mellom to eller flere av motstanderens militære styrker i krigføring. Militær strid kan omfatte flere grupper som involverer Geriljakriggrupper, opprørere, nasjonale og/eller utenlandske myndigheter. En militær konflikt er kjent som et slag eller en fullskala krig, avhengig av størrelsen på kampene og nøyaktig hvilke geografiske områder hvor krigen/slaget oppstår.

For å kunne utføre effektiv stris, kreves at personellet opprettholder strategisk beredskap ved å ha tilstrekkelig opplæring, bevæpning, utstyr, og er finansiert til å gjennomføre striden.[1] Krigføring faller inn under krigens reglersom regulerer dens formål og adferd,for å beskytte rettighetene til både stridende og ikke-stridende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ North Atlantic Treaty Organization, Nato Standardization Agency AAP-6 - Glossary of terms and definitions, p. 80

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Martin van Cleveld: The Changing Face of War: Leksjoner Kamp, fra Marne til Tyrkia. Maine, New England I 2007.

Videre lesning[rediger | rediger kilde]