Strandingsmuseum St. George

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandingsmuseum St. George
PlasseringThorsminde
TypeKulturhistorie
MuseumsdirektørKristoffer Jensen
Etablert1992
Kart
Strandingsmuseum St. George
56°22′24″N 8°07′07″Ø
AdresseVesterhavsgade 1E, Thorsminde, 6990 Ulfborg
Nettstedhttps://strandingsmuseet.dk/

Strandingsmuseum St. George er et dansk sjøfartsmuseum i ThorsmindeVestjylland, spesialisert mot temaet forlis på Jyllands vestkyst. Museet åpnet i 1992 og ble utvidet og ombygd i 2001 og 2015–2017.

Museets tema er dramatiske forlis ved Jyllands vestkyst og befolkningens møte med sjøfolk fra hele verden. Museet har marinarkeologisk ansvar for kulturarven under havoverflaten langs Jyllands vestkyst fra Limfjorden til Danmarks grense mot Tyskland.

I 2012 ble museet slått sammen med Holstebro Museum og Frilandsmuseet Hjerl Hede til De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune.

Kjernen i museets utstillinger er fortellingen om verdenshistoriens største forlis, som skjedde på morgenen 24. desember 1811 da de to engelske orlogsfartøyene HMS St. George og HMS Defence forliste på det ytterste revet, 600-800 meter ut fra Thorsminde. Nesten 1 400 mennesker omkom og bare 18 overlevde.

Vraket av HMS St. George ble funnet av sportsdykkere i 1971. Med forretningsmannen og dykkeren Gert Normann Andersen fra Holstebro som ildsjel ble det gjennomført flere marinarkeologiske undersøkelser. Flere tusen gjenstander ble funnet. Dette førte til planer om en lokalt museum, og i 1992 kunne dette innvies.

Nye utgravinger av vraket ble foretatt 1996 og 1997. Da Nysted Havmøllepark ble anlagt i 2003 på Rødsand sør for Gedser oppdaget dykkere det tolv meter høye skipsroret som HMS St. George hadde mistet i en storm i 1811, og som indirekte hadde vært årsaken til forliset ved Thorsminde. Det rorløse skipet forsøkte med nødrigg og nødror å komme hjem til England, men ble presset inn mot Jylland av stormen.

I 2011 fikk museet overta St. Georges skipsklokke, som fra 1876 hadde vært kirkeklokke i i No Kirke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Strandingsmuseum St. George ble etablert i forbindelse med at Nationalmuseet i samarbeid med lokale dykkere 1983-1986 utførte den til da største marinarkeologiske utgravningen i Danmark av det britiske linjeskipet HMS St. George, som sammen med HMS Defence forliste utenfor Thorsminde den 24. desember 1811.

Ulfborg-Vemb kommune påbegynte i 1985 arbeidet for å få til en permanent utstilling i Thorsminde om forlis der det oppsiktsvekkende funnet fra vraket av HMS St. George skulle være hovedattraksjonen. Nationalmuseets vilkår for å avstå gjenstandene var at de, sammen med ansvaret for ytterlige marinarkeologiske undersøkelser, ble overtatt av et eksisterende "statsanerkendt museum".

Ved nye utgravninger 1996-1997 ble flere større og tyngere gjenstander berget, og påbygg ble nødvendig.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]