Stormen ved Senja 1726

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ut Gryllefjorden og Torskefjorden, grunnen Torskeråsa utenfor neset til høyre i bildet.

Stormen ved Senja 1726 var et kraftig uvær som rammet fiskere på vestsida av Senja i Troms om kvelden 3. mars 1726.

Forløp[rediger | rediger kilde]

Tidligere på dagen hadde været vært godt, og fiskerne dro på sjøen som vanlig. Da uværet brått og uventet traff, rakk de ikke å komme i land, og 90 mann i 25 båter på Torskeråsa utenfor Gryllefjord druknet. Ifølge et sagn fant fiskere som lette etter omkomne et stort antall sjøvotter[1] som var blitt vasket på land etter ulykken, i Vottholla, like vest for Gryllefjorden. Alle vottene passet på én hånd.

Folkeminnesamleren Arthur Brox refererer i boka Folkeminne frå Ytre Senja to varianter av dette sagnet. I den ene varianten så tre fiskere ute på sjøen en dag en hånd som kom opp av havet. De ble redde, men høvedsmannen kastet en vott i havet, og hånden forsvant. Om morgenen dagen etter gikk høvedsmannen ned i fjæra for å ordne båten til utror. Da hørte han en stemme ute fra sjøen, draugens stemme:

Opp du mann som votten meg gav,
løys i sør og bett i nord.
Huff, huff for eit ver ut i havet.

Høvedsmannen surret da båten og bestemte seg for å ikke dra ut på havet, selv om været var godt. Om kvelden, mens de andre fiskerne var på sjøen, kom uværet, og mange satte livet til.

Den andre versjonen av sagnet går ut på at det fra Barbogen en vinterkveld ble sett en mann til hest på fjellet utenfor Gryllefjord. Mannen red på fjellet hele natta, men folk som etterpå gikk opp på fjellet fant verken hest eller spor. Mannen som hadde sett den ridende oppe på fjellet skulle dagen etter ro fiske, men synet hadde gjort ham urolig. Han bestemte seg for å sette fram båten, men ikke dra på sjøen likevel. De andre fiskerne dro ut, men uværet kom over dem og ingen kom levende tilbake.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ulike varianter av sagnet oppgir forskjellig antall, fra 20 til 100.

Kilder[rediger | rediger kilde]