Storer College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Storer College
Grunnlagt1865
Beliggenhet Harpers Ferry

Storer College
39°19′26″N 77°44′07″V

Storer college postcard.jpg

Storer College var i årene 1867 til 1955 en skole for svarte i småbyen Harpers Ferry i Vest-Virginia. Den fikk college-status i 1938.

Under borgerkrigen søkte mange slaver fra sør tilflukt i Harpers Ferry så lenge Nordstatshæren holdt byen. John Browns opprør gjorde byen til et symbol på svartes frihetskamp før og under krigen. I 1865 startet «New England Freewill Baptist Missionaries» skolen Storer School for både hvite og svarte, herunder frigitte slaver, i regnskapsbygningen til US Armory i Harpers Ferry.

Med vedtaket av 13.Tillegg til USAs konstitusjon (Thirteenth Amendment) samme år ble det gjort mer organiserte bestrebelser på å opprette et college for frigitte slaver, med føderal støtte. I 1867 hadde Storer School seksten lærere til å undervise skolens 2 500 elever. Rektor Nathan Cook Brackett konkluderte at utdanning av svarte lærere var blitt nødvendig for å skaffe nok lærere til skoler for svarte, og lærerutdanningen ble startet ved skolen under nytt navn – Storer Normal School. Filantropen John Storer bevilget nå 10 000 dollar til videre utvikling av skolen.

I 1881 holdt den svarte borgerrettsaktivisten og pioneren Frederick Douglass en berømt minnetale over John Brown på Storer College, og i 1906 holdt den svarte borgerrettsorganisasjonen Niagarabevegelsen sitt andre landsmøte på Storer College.

Da raseskillet i USA ble delvis opphevet med høyesterettssaken Brown vs Board of Education i 1954, fikk svarte generell adgang til høyskoler i USA, og Storer College ble oppløst og stengt året etter.

Arkivene og de akademiske rester av Storer College forvaltes av Virginia Union University og Howard University.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]