Hopp til innhold

Storbritannias postbyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En postby (engelsk post town) er i Storbritannia en del av alle postadresser. Begrepet brukes fordi postby og faktisk bosted kan avvike; det faktiske bostedet vises av postkoden og eventuelt ellers i adressen. For å sikre at brev blir levert i tide må postbyen alltid inkluderes ved adressering av brev i eller til Storbritannia.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Det er pr. 2007 omkring 1500 postbyer. Disse defineres av Royal Mail ut fra postverkets egne kriterier. De fleste postbyer inneholder flere postdistrikter, og de kan dekke flere byer og landsbyer. En postbys grenser overlapper sjelden politiske og administrative grenser, og grupperer også steder som ellers ikke har noe spesielt felles sammen. Årsaken til dette er at det sentrale for Royal Mail er å lage praktiske ruter i forhold til sorteringskontorene, og veiforbindelser og avstand er derfor viktigere enn grensene som er definert for andre formål.

Noen steder tilhører flere postbyer samme postdistrikt, og i noen få tilfeller kan ett enkelt postdistrikt omfatte flere postbyer. I disse tilfellene er det bare de to siste sifrene i postkoden som identifiserer postbyen.

Postbyens område sammenfaller i mange tilfeller med området som betjenes av et sorteringskontor. Dette er ikke en fast regel, og det er også eksempler på at flere postbyer deler sorteringskontor, mens man i større postbyer kan finne flere sorteringskontorer.

Adressering[rediger | rediger kilde]

Royal Mail ber om at postbyen alltid tas med i adressen. Den skal plasseres rett over postkoden, og helst være skrevet mer kapiteler, for eksempel:

1 Valance Road
LONDON
E2 1AA

I større postbyer er det vanlig å legge til et mer spesifikt stedsnavn, kalt dependent locality. Dette er i de fleste tilfeller ikke en påkrevet del av adressen, men det er vanlig og anses som fornuftig å legge den til. Dersom det ikke lykkes å sortere brevet automatisk, eller dersom det er feil i en annen del av adressen, vil dette stedsnavnet gjøre det langt enklere å sortere manuelt. Et eksempel er:

1 Valance Road
Bethnal Green
LONDON
E2 1AA

Noen steder brukes også en double dependent locality, en ekstra linje med stedsangivelse. Dette gjøres der det er to veier med samme navn i et område.

Tidligere hadde man også en spesiell adresseringsform der postbyen var helt atskilt fra det geografiske stedet brevet skulle til, for eksempel:

1 High Street
Sewardstone
VIA LONDON
E4 1AA

I eksempelet skal brevet til Sewardstone i Essex, som er det eneste stedet utenfor Stor-London som tilhører postbyen London. Bruken av VIA for å angi dette blir nå frarådet av Royal Mail, fordi det påvirker effektiviteten av de automatiske sorteringsmaskinene negativt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata