Stor-Nouméa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stor-Nouméa
fransk: Grand Nouméa
Stor-Nouméa
Utsyn over Nouméa og omegn fra Pic Malaoui i kommunen Dumbéa
Statushovedstadsregion
Grunnlagt2006 (interkommunalt samarbeid)
Adm. senterNouméa
Areal1 643 km²
Befolkning179 509 (2014)
Bef.tetthet109,26 innb./km²

Stor-Nouméa, fransk Grand Nouméa, er storbyregionen som utgjøres av Ny-Caledonias hovedstad Nouméa og omegnskommunene Mont-Dore, Dumbéa og Païta. Stor-Nouméa ligger i provinsen Sud, på sørvestkysten av øya Grande-Terre. Stor-Nouméa har en befolkning på 179 509 (2014), tilsvarende to tredeler av Ny-Caledonias befolkning.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Stor-Numéa består av de fire kommunene Nouméa, Mont-Dore, Dumbéa og Païta, som alle ligger sørvest på Ny-Caledonias hovedøy Grande-Terre. Administrativt hører de fire kommunen til provinsen Sud. Stor-Numéas areal er 1 643 km².[1]

Demografi[rediger | rediger kilde]

I 2014 hadde Stor-Nouméa en befolkning på 179 509.[2] To tredeler av landets befolkning bor i Stor-Nouméa.[3]

Hovedstadsregionen opplever tilflytting fra andre deler av Ny-Caledonia. De fleste av europeisk avstamming bor i hovedstadsregionen, som også tiltrekker seg innvandrere fra andre deler av stillehavsregionen og Asia. Internt i Stor-Nouméa har det siden slutten av 1980-tallet vært befolkningsvekst i forstadskommunene Dumbéa, Païta og Mont-Dore på bekostning av Nouméa.[3] Særlig stor har veksten vært i Dumbéa, etter hvert også i Païta.

Interkommunalt samarbeid[rediger | rediger kilde]

De fire kommunene Nouméa, Mont-Dore, Dumbéa og Païta har et interkommunalt samarbeid, kalt Syndicat intercommunal du Grand Nouméa (SIGN), etablert i 2006.[4] Samarbeidet vokste fram på bakgrunn av felles skolebusstjeneste, etablering samordnet drikkevannsforsyning og felles infrastruktur for avfallsbehandling før SIGN ble opprettet. Samarbeidet omfatter også avløpsbehandling og offentlig transport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Présentation du territoire», Syndicat Intercommunal du Grand Nouméa. Lest 19. juli 2018.
  2. ^ Population, ménages et logement par commune, Institut de la Statistique et des Etudes Economique (ISEE).
  3. ^ a b «Recensement de la population 2014. Une démographie toujours dynamique», Synthèse, nr. 35, Institut de la Statistique et des Etudes Economique (ISEE).
  4. ^ «Historique», Syndicat Intercommunal du Grand Nouméa. Lest 19. juli 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]