Kulturparken Nor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stiftelsen Nor»)
Kulturparken Nor
LandNorge
HovedkontorKongsvinger
VirkeområdeForvaltning av eiendommen Schüsslers vei
DistriktsleddInnlandet
Nettstedkulturparkennor.no
Kart
Kulturparken Nor
60°11′15″N 12°01′03″Ø

Kulturparken Nor arbeider med bygningsvern, informasjonsarbeid og kulturarrangementer. Kulturparkens hovedfokus er vern og forvaltning av den historiske eiendomsmassen i Schusslersveg på Kongsvinger som går under fellesbetegnelsen Kulturparken Nor. Kulturparken omfatter blant annet hovedbygningen på Nor gods som går under betegnelsen Nor Herregaard, eller på folkemunne Lundeby Nor eller Herregården.

Men eiendommen omfatter også godsekspedisjonsbygningen fra Arneberg stasjon som ble flyttet og gjenoppført i Kulturparken i 1990-årene.[1] Eiendommen omfatter også en SEFRAK registrert sidebyging fra 1919.

Kulturparken Nors øvrige aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Kulturparken Nor arbeider i tillegg med informasjon om bygningsvern og interiørhistorie, og ga i 2013 ut kunstboken Sentiment. Med jevne mellomrom produserer man ulike konserter og kulturarrangementer som blant annet utstillinger og historiske omvisninger.

Kulturparken Nor[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen på Nor er oppført i en tidlig sveitserstil, og ble tegnet og bygget av arkitekt og byggmester Johan Heinrich Günther Schüssler i perioden 1858-1859, for godseier Arne O. Lunderbye som var en av datidens største skogeiere. Hovedbygningen ble i 1919 bygget om til leiligheter, men ble til slutt vedtatt revet i 1991.

I 2001 ble både Stiftelsen Lunderbye-Nor og kultursenteret avviklet, og eiendommen ble overtatt av Kongsvinger Kommune som benyttet hovedbygningen som kontorer og lagerlokale. Etter dette var bygget gradvis i sterkt forfall igjen. I 2009 ble hele eiendommen solgt til Kjetil Strandabø og Jan Wilhelm Schüssler som gjennom Kulturparken Nor har totalrehabilitert eiendommen som historisk museum og kulturhus. Kulturparken Nor åpnet med konsert med Herborg Kråkevik 12. Juni 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norske jernbanestasjoner». jernbane.origo.no. Arkivert fra originalen 17. mars 2017. Besøkt 16. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]