Stiftelsen Betania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stiftelsen Betania ofte kalt Betania Alta, driver med diakonalt arbeid i Alta, via to institusjoner. Stiftelsen er en del av den norske Pinsebevegelsen. Alma Halse fra ÅheimSunnmøre etablerte virksomheten i 1937. Betania Alta var Finnmarks første private helseforetak.

Stiftelsen Betania har som motto: Omsorg for hele mennesket. Stiftelsens formål er: …allmennyttig, varig virksomhet av helse- og sosial, humanitær og lignende art på kristent verdigrunnlag i Finnmark med videre.

Stiftelsen driver to større institusjoner.

  • Betania Bo- og Dagsenter – har tilbud innen psykiatri.
  • Furuly Sjukehjem og trygdeboliger – har tilbud innen eldreomsorg.

Stiftelsen Betania har plass til 50 pasienter. Alle har enerom. Ifølge lover og regler skal hver pasient ha minst 70 kvadratmeter. Det psykiatriske dagsenteret har 20 boliger for tungt psykiatriske brukere. I 1989 ble en egen barnehage for de ansattes barn etablert.

Brutto omsetning var i 2005 på 50 millioner kroner. Bygningsmassen er på omtrent 10 000 kvadratmeter og eiendommen er på 60 dekar.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Alma Halse kom til Finnmark i 1933, utsendt av pinsemenigheten Filadelfia Ålesund. Hun så den sosial nøden blant befolkningen i Finnmark, i mellomkrigsårene. Hun startet det som etterhvert skulle bli en stor institusjon. Det var særlig barnas nød som grep henne og i begynnelsen var det et barnehjem det ble satset på.

Betania Alta ble etablert av Alma Halse i 1937, da et uferdig hotell ble kjøpt. Det sies om Alma at hennes visjon og stå-på-humør, gjorde inntrykk, og at hun knyttet til seg arbeidere fra hele Norge. De første årene var det kun en bygning. På hvert rom bodde flere mennesker.

Pauline Fauskanger fra Askøy, ved Bergen. Under et arbeidsopphold i Molde, fikk hun av Alma Halse, høre om arbeidet. Hun kjente straks kallet til å reise til Finnmark. Pauline Fauskanger er utdannet jordmor og sykepleier, og har arbeidet ved Betania i 48 år. Hun forteller at hun i de første årene arbeidet uten lønn, slik andre også gjorde. Det eneste arbeiderne fikk var kost og losji, samt litt lommepenger nå og da.

Etter den andre verdenskrig og ødeleggelsene i Finnmark var Betania det første permanente huset som ble gjenreist i Alta.

Arbeidet har vært inne i tre epoker. Først pionertiden som varte fram til 1950-tallet. Deretter frivillighetstiden, fram til Alma Halse døde i 1969. Det var en tid da idealister fra hele Norge kom for å delta i arbeidet. Kristne som så det som et kall å få hjelpe medmennesker. Alma Halse døde i 1969, 64 år gammel.

Fra omtrent 1970 begynte den tredje epoken, den profesjonelle tiden. Karl Hykkerud overtok ledelsen. Også ikke-kristne arbeidere ble ansatt og de ansatte fikk lønn. En ny sykehuslov kom i 1970-årene, den medførte store forandringer. Barnehjemmet ble avviklet, og det ble satset mer på psykiatri og allmindelig eldreomsorg. .

I dag er Betania Alta en stor institusjon med 130 ansatte.

Minnefond[rediger | rediger kilde]

Alma Halses minnefond for viderutvikling av stiftelsens arbeid.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • www.betania-alta.no
  • Boken "Alma Halse. En kvinne i kamp" av John Willy Rudolph. Forlaget Filadelfia (1961).
  • Johansen, Oddvar. 2006. Finnmarks første private helseforetak. Korsets Seier, 16. februar 2006. side 10-11.
  • Johansen, Oddvar. 2006. Jeg har alltid søkt Guds ledelse. (intervju med Pauline Fauskanger). Korsets Seier, 16. februar 2006. side 11.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen, Oddvar. 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]