Stian Bones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stian Bones
Stian Bones - Arctic frontiers (cropped).jpg
Født1972[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, historikerRediger på Wikidata
EmbeteProfessor
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
ArbeidsstedUniversitetet i Tromsø

Stian Bones (født 1972) er en norsk historiker som er professor i historie på Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.[2]

Bones tok hovedfag i historie i 1999 på ei avhandling om Gerhard Schøning. I 2007 disputerte han på ei avhandling om den kalde krigen i Nord-Norge.[3] Etter det har han særlig forsket på norsk-sovjetiske/russiske relasjoner innenfor prosjektet "Det asymmetriske naboskap. Norge og Russland 1814-2014, der han skrev flere artikler om utviklinga etter andre verdenskrig i bind 2 (2015).[trenger referanse] I avhandlinga og innenfor dette prosjektet har han blant annet utviklet begrepsparet "konsekvent oppdemming og kritisk dialog" for å fange spenningene i norsk sikkerhetspolitikk under den kalde krigen.

Han har også skrevet en rekke artikler innenfor polarhistorie og vitenskapshistorie. Bones har vært professor ved instituttet siden 2016 og har etter dette vært sentral i to forskingsprosjekt lokalisert til UiT Norges arktiske universitet om Norges stilling under den andre verdskrigen ("In a World of Total War: Norway 1939-45" og "Den andre verdenskrig i nord"). Spesielle forskningsinteresser er Den kalde krigen, Andre verdenskrig og norsk utenrikspolitikks historie. Stian Bones har også arbeidet med Barentssamarbeidet og Norges forhold til Russland og Sovjetunionen.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Naboer i Frykt og forventning (2014

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File, oppført som Bones, Stian 1972-, besøkt 31. oktober 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Bones, Stian | UiT». uit.no. Besøkt 28. oktober 2020. 
  3. ^ «Stian Bones». Orkana Forlag. Besøkt 1. mars 2022.