Stephen Vincent Ryan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stephen Vincent Ryan
Født1. jan. 1825Rediger på Wikidata
Almonte
Død10. apr. 1896Rediger på Wikidata (71 år)
Buffalo
BeskjeftigelseKatolsk prest (1849–), katolsk biskop (1868–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Buffalo (1868–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetCanada
GravlagtSt. Joseph Cathedral in Buffalo

Biskop Stephen Vincent Ryan av Buffalo i New York

Stephen Michael Vincent Ryan, C.M. (født den 1. januar 1826 i Almonte i Ontario i Canada, død den 10. april 1896 i Buffalo i delstaten New York i USA) var en kanadiskfødt amerikansk katolsk biskop av Buffalo i delstaten New York.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Stephen V. Ryan ble født i Canada, men familien flyttet snart til Pennsylvania i USA. Stephen Michael Vincent Ryan gikk inn på St. Charles Borromeo Seminary i Overbrook i Pennsylvania fra 1841. Han ble medlem av lasaristordenen og avla sine evige løfter i ordenen den 6. mai 1846.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 24. juni 1849 mottok han prestevielsen fra biskopen av Philadelphia, Francis Patrick Kenrick.

I 1857 ble Stephen Michael Vincent Ryan lasaristenes generalvisitator i USA.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 3. mars 1868 utnevnte pave Pius IX ham til biskop av Buffalo. Erkebiskopen av New York, John McCloskey, bispeviet ham den 8. november samme år i katedralen St. Joseph i Buffalo; medkonsekratorer var biskop av Brooklyn, John Loughlin, og biskop av Toronto, John Joseph Lynch, C.M.

Stephen Michael Vincent Ryan deltok i Det første Vatikankonsil.

I Buffalo bispedømme fortsatte han utviklingen foretatt av forgjengeren John Timon6 ved å opprette et nettverk av organisasjoner for fromhet og veldedighet. Han overhalte systemet med katolske skoler i bispedømmet Buffalo og opprettet en tilsynsorgan for dem[1], og grunnla også den katolske avisen Catholic Union.

Han engasjerte seg også i en offentlig teologisk kontrovers med Arthur Coxe, den episkopale biskop av Western New York, vedrørende apostolisk suksesjon.[1]

Ikke desto mindre søkte han å styrke allianser med andre kristne kirkesamfunn, særlig med det for øye å integrere katolikker i det amerikanske samfunn0. Biskop Ryan, som beskrives som en progressiv, engasjerte seg hovedsakelig i det religiøse felt og relativt lite i politikken. Han forsvarte likevel deb irske sak og motsatte seg kravene fra tyske katolikker.

Etter hans død hyllet rundt førti protestantiske menigheter biskop Ryan. Politikeren Rowland B. Mahany skrev om biskop Ryan at han «ikke søkte godkjenning fra sine overordnede» og fant «fast trøst i arbeidet han gjorde for sitt folk».

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Catholic Church in the United States of America. New York: The Catholic Editing Company. 1914. 
  2. ^ ryanst, lest 17. mai 2022