Stephen Foster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stephen Foster
Stephen Foster.jpg
Født4. juli 1826[1][2][3][4]
Lawrenceville
Død13. januar 1864[1][2][3][4] (37 år)
Manhattan
Gravlagt Allegheny Cemetery
Ektefelle Jane McDowell Foster Wiley
Far William B. Foster
Mor Eliza Clayland Tomlinson Foster
Søsken Morrison Foster, Anne Eliza Foster Buchanan
Barn Marion Foster
Utdannet ved Washington & Jefferson College
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Nasjonalitet USA

Stephen Collins Foster (født 4. juli 1826 i Pittsburgh, Pennsylvania, død 13. januar 1864) var en USA-amerikansk komponist og forfatter av sanger, ofte omtalt som «the father of American music».

Mange av sangene hans lever i beste velgående, 150 år etter at han døde. Av de mest kjente er «Oh! Susanna», «Camptown Races», «My Old Kentucky Home», «Old Black Joe», «Beautiful Dreamer» og «Old Folks at Home» («Swanee River»).

Foster hadde ingen formell musikkutdannelse. I tenåra fikk han undervisning hos musikkhandleren Henry Kleber (1816–1897), en tysk immigrant med klassisk skolering. Men Foster blei også sterkt influert av Dan Rice (1823–1900), en sirkusklovn og artist som var en av tidas mest populære enterteinere. Det var i spenningsforholdet mellom disse to tradisjonene Foster produserte sine beste sanger.

Foster fikk utgitt sin første sang i en alder av 18, og to år seinere fikk han sin første slager, «Oh! Susanna», en sang som blei en slags nasjonalsang for gullrushet i California i 1848-1849. Han fikk etter hvert kontrakt med sanggruppa Christy Minstrels, og flere av de mest kjente sangene hans er skrevet for dem – og står sentralt i minstreltradisjonen.

Foster prøvde å gjøre sangskrivinga til et levebrød, noe som var uvanlig og vanskelig på hans tid, ikke minst på grunn av manglende rettighetslovgivning. På 1860-tallet vendte lykken mot ham (noe som dels kan skyldes et dårligere marked for denne typen underholdning under borgerkrigen), og han døde lutfattig på et hotell i New York.

Broren, Morrison Foster, gjorde i ettertid et stort arbeid med å samle Stephens verker, og han skreiv også hans biografi. Ved universitetet i Pittsburgh er det et Foster-museum, kombinert med Center for American Music.

Foster blei innvalgt i Songwriters' Hall of Fame i 1970. «Old Folks at Home» er fra 1935 den offisielle statssangen til Florida. «My Old Kentucky Home» er fra 1928 det tilsvarende for Kentucky.

Atten av sangene hans blei i 2004 utgitt på plata Beautiful Dreamer: The Songs of Stephen Foster. Albumet fikk Grammy-prisen for Best Traditional Folk Album. Blant artistene er John Prine, Alison Krauss, Yo-Yo Ma, Roger McGuinn, Mavis Staples og Suzy Bogguss.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Stephen Foster, biography/Stephen-Foster
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13894070z
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Stephen Collins Foster, foster-stephen-collins

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]