Stengata 12 (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stengata 12 (Moss)
Beliggenhet
AdresseStengata 12
LandNorge
StrøkVærlesanden
StedMoss
Kart
Kart
Stengata 12 (Moss)
59°25′58″N 10°39′17″Ø

Området nord for Værlebukta eller Værlesanden i Moss (Norge) er et tettbygget strøk på østre siden av kanalen i Moss, og noe mere spredt bebygd på Jeløy siden.

På dette området ligger Stengata 12, som er et lite hus som henger sammen med nabohusene, Stengata 10 og 14.

Huset ble bygget på 1800-tallet ca 1816. Det brant ikke ned i bybrannen, og har derfor stått siden.

Huset er i dag vernet etter PBL, fordi det er et kulturminne.

Boligen fungerte opprinnelig som kjøpmannsgård med krambod og bolig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stengata 12 som hører til Værlesanden i Moss er et kultur minne fordi de vil holde på tidligere samfunn, og hvordan levevilkårene var.

Huset i Stengata har to etasjer, og består av en leilighet, altså et kjøkken, en stue osv. Det er allikevel papirer på at opp til tre familier har bodd der samtidig, som var vanlig på 1800-1900 - tallet.

Mange hus på 1800-1900 - tallet hadde dyr, Stengata 12 var ikke noe unntak, de hadde høner. Åtte høns var registrert i 1991 under merknader ved Julius Pettersen.

Huset har tidligere hatt et anneks, men det er i dag revet ned. Det lå på venstre side av huset ovenfor garasjen som enda er der i dag.

Dette annekset hadde et lite kjøkken, og en liten seng. Annekset var et populært sted for barna i huset, og det ble noen konflikter over hvem som skulle få lov til å være/sove der.

På den tiden var det mange som bodde sammen på et lite område, da var det fint å være litt for seg selv.

Når kanalen mellom Moss og Jeløy ble gravd ut i 1855 ble Værlesanden et tiltrukket sted å bo, og derfor også Stengata.

Årstall Gatenavn Husnummer
1816 Stengaden 386
1884 Stengaden 12
1919 Stengaten 12
1995 Stengata 12

Beboere[rediger | rediger kilde]

Mange av de som bodde i huset jobbet på havet, eller fabrikker ved havna. Det var praktisk å bosette seg ved havna når det var der du ville/skulle jobbe. Men det har også bodd en baker i huset Bjarne Kristoffer Mathisen. Bjarne bodde i huset på 1930-tallet sammen med sin kone Mathilde Kristiane Mathisen. Det var ikke vanlig at mor i hus jobbet på den tiden, men Mathilde var i jobb hun var nemlig sykepleier.

Byggestil[rediger | rediger kilde]

Dette huset er estimert bygd i år 1816. Husets byggemateriale er hovedsakelig tre. Stengata 12 består av en etasje og et lite skur. Takstein er materialet som er brukt til taket. På denne tiden var det klassisisme som var den dominerende byggestilen. Dette kan vi se ut ifra den rektangulære formen på huset og de smårutete vinduene. Fordi husene i gata ble bygd før brannsikring var prioritert er de ikke rustet for tilfeller av brann. I tillegg er husene vegg til vegg mot hverandre som øker sjansen for en lettere spredning av en mulige flammer. Selv om nabohusene ble hardt rammet av brann på tidlig 1800-tallet ble Stengata 12 ble aldri utsatt for direkte brann.

Referanse[rediger | rediger kilde]

Forsiden av Stengata 12
Baksiden av Stengata 12
Flyfoto av Stengata 12
Historisk kart, Moss 1884