Statsansatteloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statsansatteloven
Lov om statens ansatte mv.
Coat of arms of Norway.svg
TypeLov
VirkeområdeNorge
Vedtatt16. juni 2017
I kraft1. juli 2017
Nettsidelovdata.no

Statsansatteloven (langt navn lov om statens ansatte mv.) er en norsk lov vedtatt av Stortinget 16. juni 2017.[1] Den trådte i kraft 1. juli 2017 og erstattet da den tidligere tjenestemannsloven av 1958.[2]

Loven regulerer arbeidsforhold i staten og gjelder for arbeidsforhold der staten som sådan er arbeidsgiver, inkludert embetsmenn og innleide arbeidstakere der dette er uttrykkelig sagt.[3] På enkelte områder suppleres statsansatteloven av arbeidsmiljøloven. Loven definerer en embetsmann som en som er utnevnt av Kongen i statsråd og gitt bestalling som embetsmann, eller er konstituert av Kongen i statsråd i et embete. En statsansatt er definert i loven som enhver arbeidstaker i staten som ikke er embetsmann.

Loven inneholder blant annet bestemmelser om personalreglement,[4] ansettelse,[5] opphør av arbeidsforhold (oppsigelse og avskjed), ordensstraff[6] og forbud mot gaver i tjenesten.[7] Som ordensstraff kan statsansatte ilegges tap av ansiennitet fra én måned til to år, eller varig eller midlertidig omplassering til en annen stilling, mens embetsmenn (unntatt dommere) kan ilegges skriftlig irettesettelse, eller tap av ansiennitet fra én måned til to år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]