Stangs gate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stangs gate
Stangs gate - Hønefoss.jpg
Basisdata


Stangs gate
60°09′51″N 10°15′23″Ø

Stangs gate ligger i sentrum av Hønefoss og strekker seg fra øst mot vest, fra inngangen til Søndre park til Holmboes gate. Gata er en 3. tverrgate til Kongens gate, samt 2. tverrgate til Storgata og Norderhovsgata. Den er dessuten hovedinnfartsåra fra vest.

Fra Søndre park (i øst) er gata stengt for både inn og utkjøring til Kongens gate. Mot Holmboes gate (i vest) er den lysregulert i krysset med Kongens gate. På sørsiden av gata, mellom Kongens gate og Storgata, ligger Hønefoss videregående skole. På nordsiden av samme strekning ligger Kvernberggata og Sentrum stopp. Mellom Storgata og Norderhovsgata ligger Hønefoss hjelpefengsel på nordsiden av gata. Mellom Norderhovsgata og Holmboes gate ligger kjøpesentret Kuben mot nord.

Innkjøring til østre del av Stangs gate (strekningen fra Kongens gate til Søndre park) kan bare skje via Sundgata og Dronningens gateLøkka.

Gata har trolig sitt navn fra statsråd og senere statsminuster Fredrik Stang (1808-1884), som skal ha bidratt til at Hønefoss ble kjøpstad og fikk bystatus i 1952. Gata er navngitt på kart i 1856.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Julehilsen fra Ringerike - Julen 2017 (side 14), besøkt 7. desember 2020.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Geographylogo.svgDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)