St. Anna kirke i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
St. Anna kirke

St. Anna kirke (polsk Kościół św. Anny) er en kirke i Warszawas historiske sentrum, like ved Slottsplassen ved Krakowskie Przedmieście 68. Den er en av Polens fremste kirker med klassisistisk fasade, og en av Warszawas eldste bygninger. Kirken er blitt ombygd flere ganger gjennom sin historie, noe som har gitt den dagens form, uforandret siden 1788. Den har en svært rik barokkinnredning med flere kapeller og mange fresker.

På grunn av sin beliggenhet i nærheten av fire av de største universitetene i Warszawa – Universitetet i Warszawa, Kunsthøyskolen, Musikkhøyskolen og Teaterhøyskolen – har St. Anna kirke tradisjonelt utgjort hovedsenteret for det akademiske presteembete i Warszawa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirkeindret

Kirken ble opprettet av hertuginnen av Masovia, den rutenske prinsesse Anna av Holszany, i 1454 sammen med et kloster for Fransiskanerordenen i gotisk stil.

På plassen foran kirken avla de prøyssiske herskerne ed til de polske monarkene, den første i 1578 og den siste i 1621. I 1582 ble et renessansetårn inkorporert i kirken, og senere i bymurene. Kirken ble plyndret av svenske og tyske tropper på 1650-tallet. Under Warszawaoppstanden av 1794, som utgjorde en del av den nasjonale Kościuszko-oppstanden, ble biskop Józef Kossakowski anklaget for forræderi og henrettet foran kirken.

St. Anna kirke ble ombygd flere ganger (15181533, 1620, 16601667). Fasaden ble mellom 1740 og 1760 ombygd i rokokkostil etter tegninger av Jakub Fontana og dekorert med to filigranklokketårn. Kirkeveggene og taket ble på den tiden dekorert med perspektivmalerier som avbildet St. Annas liv av munken Walenty Żebrowski. Kirkeinnredningen ble ombygd i barokkstil.

Kirken ble ombygd for siste gang mellom 1786 og 1788 etter initiativ av Stanisław August Poniatowski. Fasaden fikk da en barokk-klassisistisk form etter tegninger av Chrystian Piotr Aigner, og ble dekorert med skulpturer som fremstilte de fire evangelistene av Jakub Monaldi og Franciszek Pinck.

Kirken ble noe ødelagt under den tyske bombingen av Warszawa i 1939. Tårnene og taket brente ned, men ble rekonstruert av arkitekten Beata Trylińska. Kirken ble senere alvorlig skadet av tyskerne etter Warszawaoppstanden i 1944, og renovert etter krigen i 19461962.