Slottsplassen i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slottsplassen i Warszawa

Slottsplassen i Warszawa (polsk Plac Zamkowy w Warszawie) er en stor, tilnærmet trekantformet plass i Warszawa. Den ligger på utkanten av Gamlebyen i utspringet til den såkalte Kongetrakten langs Wisła, som definerte hovedretningen til byens utvikling i det 18. århundre.

På plassen ligger Sigismundsøylen, Polens eldste verdslige monument (over kong Sigismund III Vasa) fra 1644. På den ene av plassens sider ligger det gjenoppbygde Kongeslottet fra det 16. og 18. århundre, som ble sprengt i luften under andre verdenskrig.

Slottsplassen var skueplass for mange dramatiske episoder i Polens historie. Her ble blant annet patriotiske manifestasjoner organisert i tiden før den antirussiske januaroppstanden. Den 27. februar 1861 ble fem personer drept av russiske kuler. Den 8. april 1861 åpnet russerne ild mot den samlede folkemengden på plassen, og over 100 personer ble drept og mange såret. Under krigstilstanden i årene 19811983 ble en manifestasjon på Polens nasjonaldag (3. mai 1982) brutalt oppløst av ZOMO (Folkemilitsens motoriserte reserver).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]