Spuriøs sammenheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En spuriøs sammenheng er en sammenheng mellom variabler som tyder på at de de deler en matematisk sammenheng uten at de har en virkelig sammenheng. Vi kan dermed ikke påstå at det er et kausalt forhold mellom variablene hvor en endring i den ene variabelen vil forårsake en endring i den andre variabelen. En årsak til dette kan være at variablene avhenger av en og samme underliggende variabel. En slik sammenheng kan også være en tilfeldighet.

En regresjon med variabler med spuriøse sammenhenger vil feilaktig gi signifikante variabler og høye verdier for determinasjonskoeffiesienten, som er et mål på modellens forklaringskraft. Dette kalles en spuriøs regresjon.

Spuriøs korrelasjon er en type spuriøs sammenheng som forekommer etter at datamaterialet er blitt behandlet.

Et eksempel på en spuriøs sammenheng[rediger | rediger kilde]

Et eksempel på en spuriøs sammenheng kan være mengden løv som faller fra trær og mengden klær man tar på seg. Etterhvert som sommer går over til høst så vil løvet falle og man tar på seg mer klær, vi har dermed en matematisk sammenheng som kan påvises ved å beregne kovarians eller korrelasjon. Vi kan derimot ikke si at man tar på seg mer klær fordi løv faller eller at løvet faller fordi mer klær tas på. Det er ikke et kausalt forhold mellom disse to, men det er en annen faktor som påvirker begge disse, nemlig årstiden.