Språk i Eritrea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Eritrea er generelt ansett for å ha ni etniske grupper. Hver av disse har sitt eget språk: Afar, arabisk (snakkes av Rashaida), Beja (snakkes av Hedareb), Bilen, Kunama, Nara, Saho, Tigre og tigrinja.

De offisielle språkene i Eritrea er tigrinja og arabisk. Engelsk og italiensk blir forstått av enkelte segmenter av befolkningen og også snakkes spesielt av personer bosatt i hovedstaden Asmara. Tigrinja og arabisk var de offisielle språkene 1952 til 1956 og fortsette å være de fremste språkene, tigrinja blant kristne og arabisk blant muslimene. EPLF publiserte en stor engelsk-tigrinja-arabisk ordbok i 1985, etterfulgt av tigrinja-engelsk i 1986.

Som en del av en gradvis opphør av eritreisk autonomi i henhold etiopiske styre ble amharisk det offisielle språket i 1956. I dag snakkes hovedsakelig av mennesker av eritreisk opprinnelse som ble tvunget fra sine hjem i Etiopia.

En politikk ble vedtatt som gjorde at grunnskolen undervisning bør være tilgjengelig i morsmålet man har, selv om de fleste muslimer velger arabisk under opplæring.

Språk[rediger | rediger kilde]

De nilotiske språkene tilhører Nilo-Sahara språkfamilien, mens de Cushitic og semittiske språkene hører til Afro-asiatiske språkfamilien.

Nilotiske språk

Kusjittiske språk

Semittiske språk:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]