Spisstelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spisstelt brukt av det britiske kavaleriet under Krimkrigen i 1855. Foto Roger Fenton.

Et spisstelt er en type telt som kan fungere som midlertidig bolig eller ly under reiser eller fritidsaktivitet, og har vært brukt siden 600 evt (AD).[1] Designet er en enkel struktur med en støtte av en enkelt stang i midten, og med bomullslerret strukket til bakken rundt, festet til påler. Stabiliteten i teltet er forsterket med spenning ved barduner koblet rundt toppen av veggene og blir holdt nede av plugger rundt omkretsen til bakken. Det har en sirkulær plantegning fra ca. 3 meter og større. Flere størrelser av spisstelt kan være egnet til sitt bruk eller preferanser, og de fleste har et romslig interiør med soveplass til en rekke personer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Urfolk fra hele verden har brukt lerret som et naturlig pustende materiale med egnede egenskaper for bruk i elementene. Lerretet er solid og allsidig. Dagens moderne lerret kan være vannsikkert, motstandsdyktig mot mugg og flammehemmende.

Spisstelt har blitt en klassisk type overnatting som brukes i moderne luksuscamping, eller glamping ofte utstyrt med elektrisitet hook-up, en dobbeltseng, tepper, kjøleanlegg og til og med kaffe maskiner.[2][3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]