Hopp til innhold

Spirakel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De store åpningene i hudskjelettet, til trakésystemet, slik som hos denne skarabiden, Osmoderma eremita, omtales som stigma eller spirakler.

Spirakler eller stigmata er de/den større åpningen(e) i hudskjelettet inn til trakésystemet, et nett av tynne såkalte trakérør, og er en del av åndedrettet til en rekke laverestående dyr.

Spirakler finnes vanligvis på alle bakkroppens segmenter (ledd). Ulike dyregrupper har ulikt antall spirakler. Edderkopper har normalt bare en, den er plassert litt langt bak og på undersiden av bakkroppen. Hos andre leddyr, som insekter, er det hos voksne individer vanligvis omtrent 10 slike åpninger, eller færre. De ligger vanligvis i overgangen mellom leddene i bakkroppen. Unge larver har 12 par trakéåpninger (spirakler), eller begynnelse til slike. Fra de større trakérørene forgreiner trakésystemet seg som «dusker» i stadig finere og tynnere greiner ut til alle kroppens celler. Trakeer finnes hos laverestående dyr som insekter og enkelte edderkoppdyr. Felles for dyr som har trakeer, er at de ikke har lunger eller gjeller hvor kroppen kan ta opp oksygen. Trakeene forsørger alle kroppens celler direkte med atmosfærens oksygen.

Autoritetsdata