Sphynx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sphynx
Canadisk hårløs, nakenkatt
Opprinnelse:Canadas flagg Canada
Karakter:Skøyeraktig
Vekt:3,5–7 kg
Anerkjennelser
FIFe:Korthår
WCF:Korthår gruppe 1
CFA:Championship Class
TICA:Mutation Breeds
Andre katteraser
Liste over katteraser

Sphynx eller nakenkatt er en katterase som ble alet opp i Canada i 1966. Rasens mest fremtredende trekk er mangel på pels grunnet mutasjon. Hårløse katter har tidvis dukket opp over hele verden. Den mest vellykkede er sphynx. Rasen har en hengiven og leken natur.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den første sphynxen, Prune, ble født i 1966, men hans linje døde ut. I 1978 ble en langhåret katt med en hårløs kattunge reddet i Toronto, Canada. Kattungen ble kastrert, men moren fikk senere andre hårløse kattunger. To ble eksportert til Europa, der en av dem ble paret med en devon rex. Resultatet var hårløse unger (som antydet at det recessive genet kan være dominant over devon-genet). En katt med klengenavnet E.T. ble kjøpt av Vicki og Peter Markstein i New York og tilbakeparet med en devon rex. I dag er rasen godkjent hos TICA og akseptert i «den allsidige klassen» hos CFA. Mange andre forbund frykter potensielle helseproblemer. I Storbritannia registrerer GCCF sphynx for å sikre at genet ikke bæres inn i devon rex-linjer.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Hårløse katter har tidvis dukket opp over hele verden. Den mest vellykkede er sphynx. Den er ikke helt hårløs, men er dekket av korte, silkeaktige dun, omtrent som en fersken. Uten pelsens beskyttende isolasjon er sphynxen sårbar for både varme og kulde, og den må holdes innendørs.

Hver tom hårsekk har en fettproduserende kjertel. Siden sphynxen ikke har hår til å absorbere fettet trenger den en daglig omgang med et pusseskinn.


Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Sphynx-hode: skålformede ører, store øyne og alvelignende ansikt hos sphynx viser den tydelige påvirkningen fra devon rex. Værhårene, om de finnes, er ofte skjøre og brukket.

Utstillingskrav[rediger | rediger kilde]

  • Katten er tilsynelatende hårløs, men har fine dun.
  • Kroppen er rund, hard og muskuløs.
  • Bena er faste og muskuløse.
  • Kraftig hals.

Fargevarianter[rediger | rediger kilde]

Sphynx finnes i alle farger og mønstre, deriblant mønstrene maske, sepia og mink, og fargene skilpadde, hvit og svart.

Fargebeskrivelser[rediger | rediger kilde]

Fargene hos sphynx er ofte varmere enn de hos katter med pels, siden den naturlige lyserøde hudtonen skinner gjennom. En blå katt vil under visse lysforhold se nesten lilla ut.

Sphynxen viser fargen på huden, akkurat som andre raser viser den på pelsen. Uten antydning til synlige hvite stikkelhår viser disse kattene "den nakne sannheten". Det naturlige fraværet av hår, bortsett fra "ferskendunet", er essensielt. Ethvert spor etter hårfjerning blir straffet med diskvalifisering på utstilling.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur: Alle verdens katter av Bruce Fogle, utgitt på Spektrum Forlag, 2005.