Sphegina sibirica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Sphegina sibirica
Sphegina sibirica (hunn)
Sphegina sibirica (hunn)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sphegina sibirica
Stackelberg, 1953
Norsk(e) navn: sibirmidjeblomsterflue
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: skog
Utbredelse: nordlige Palearktis
utbredt over det meste av Sør-Norge.

Sibirmidjeblomsterflue (Sphegina sibirica) er en liten flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt over hele Sør-Norge og finnes også i Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (6-7 mm), slank, blank blomsterflue. Arten er meget variabel i fargen, fra ensfarget lyst okergul til nesten ensfarget svart. Hodet er bredere enn resten av dyret, fasettøynene er bredt adskilte i pannen hos begge kjønn, og nakne. Antennene er svarte, det tredje leddet rundt. Ansiktet er uthulet, som resten av kroppen varierende i farge fra lyst gult til svart. Thorax er tydelig lengre enn bred. Bakkroppen er markert kølleformet, det andre leddet langt og tynt. Det tredje leddet er omvendt kjegleformet. Bakkroppen har nokså lange, lyse hår på sidene, ellers er kroppen svært korthåret. For- og mellombeina er slanke og gule bortsett fra de to ytterste fotleddene som er mørke. Ellers varierer beina mye i fargen. Baklårene er noe fortykkede, bakleggene en tanke krumme. Vingene er litt gråaktige, vingemerket er gulbrunt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever i fuktige bar- og blandingsskoger. Larven er ukjent, men man antar at den kan leve i barkstrø. Arten har spredt seg raskt i Europa i de siste ti-årene, dette kan skyldes bruk av barkstrø i parkanlegg og lignende. De voksne fluene flyr i mai-september og besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Nord-Europa og videre østover til Øst-Sibir og Korea. I Norge er den utbredt i Sør-Norge og finnes også i Pasvik. Det er sannsynlig at den også forekommer i mellomliggende områder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]