Spesifikke fobier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spesifikke fobier
ICD-10-kodeF40.2

Ved fobiske angsttilstander er hovedsymptomet angst som er bundet til bestemte objekter eller situasjoner. Det vil si at personene med en spesifikk fobi ikke er plaget av angst når han ikke direkte eller indirekte eksponeres for det fobiske objektet. Angsten fører med seg at pasienten prøver å unngå de situasjoner eller objekter som utløser angsten. Slik kan angsten prege personens liv i betydelig grad. Et karakteristisk trekk hos en person med en fobi er forventningsangsten som inntreffer når han forutser at han kan bli eksponert for et angstutløsende objekt.

Personer som fyller diagnostiske kriterier til spesifikke fobier (F40.2 i ICD-10) reagerer med en uforholdsmessig stor angst ved nærvær av visse objekter eller situasjoner, og vil dermed forsøke å unngå disse.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

- Frykt for spesifikke objekter eller situasjoner
- Unngåelse av disse situasjonene
- Betydelig sjenanse fra angst og unngåelsesadferd
- Erkjennelse av at angst og unngåelse er overdrevent og urimelig
- Symptomene er begrenset til fryktede situasjoner eller tanken om dem

Typer av spesifikke fobier[rediger | rediger kilde]

De fobiske tilstandene har tradisjonelt hatt greske navn etter tingene eller situasjonene som utløser angsten, for eksempel klaustrofobi. I dag inndeles fobiene i typer som:
- Animalsk type: slanger, edderkopper
- Etter naturomgivelsene: høyder, vann, storm
- Blod, injeksjons- og kroppsbeskadigelsestype
- Situasjonsbetinget type: fly, heiser, lukkede rom
- Andre: f. eks. unngåelse av lyder

Enkeltfobier kan også opptre som symptom på en depresjonssykdom. De forekommer ofte hos barn og forsvinner som oftest i løpet av tenårene. De alvorligste enkeltfobiene kan vare inn i voksenalderen. Det finnes ingen tallangivelser for utbredelsen av enkeltfobier.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Spesifikke fobier behandles med psykoterapi og da har spesielt teknikker fra atferdsterapi vist seg effektive. Kognitiv atferdsterapi (Cognitive Behavioral Therapy; CBT) er en evidensbasert psykoterapeutisk behandlingsform som også benyttes for spesifikke fobier. Kognitiv atferdsterapi går ut på kontrollert å eksponere seg for angstvekkende situasjoner og systematisk bearbeide urealistiske og uadaptive tanker knyttet til det man har fobi for.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]