Hopp til innhold

Sperreild

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Britenes trommeild under slaget ved Passchendaele. Linjene viser hvordan trommeilden flyttes frem minutt for minutt.

Sperreild er et begrep innenfor artilleriet, som innebærer at artilleri og bombekastere skyter mot et område for å hindre fienden å passere.[1]

Trommeild har blitt anvendt siden begynnelse av første verdenskrig.[2] Et typisk bruksområde er ved forsvar, da forsvareren ofte forbereder trommeild foran de egne forsvarslinjene på de plassene hvor fienden ventes å rykke fram. Trommeilden legges da så nærme de egne stillingene som det er mulig med hensyn til sikkerheten for de egne troppene. For at trommeilden skal bli effektiv etterstrebes det at ilden jobber på en stor bredde, enten ved at ilden flyttes i side mellom hver ildåpning eller at flere forband skyter mot plasser som ligger ved siden av hverandre.

Å forberede trommeild kan innebære at de plassene hvor ilden skal treffe bestemmes og registreres ved det skytende forbandet og at artilleriobservatører gjør opp en plan for som plasser som skal beskytes og i som orden (en så kalt ildordre). I forberedelsene inngår også sambandsplaner og hvem som skal gi ordre om trommeild.

En ildvalse er en form av sperreild der ilden flyttes stegvis framover, slik at en overfallende styrke kan følge etter. Ildvalser er spesielt egnet ved angrep mot lineære mål som skyttergraver.

Referanser[rediger | rediger kilde]